Podzimní kolo potravinové sbírky vyneslo i s on-line obchody 580 tun zboží

Podzimní kolo potravinové sbírky v kamenných i on-line obchodech vyneslo 580 tun zboží pro potřebné. Nejštědřejší byli lidé v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. V kamenných prodejnách se potravinová sbírka konala 20. listopadu, v internetových supermarketech začala 16. listopadu, skončila v úterý. Na jaře lidé darovali 450 tun potravin a drogistického zboží, loni na podzim potravinové banky vybraly 440 tun zboží.

Do regionálních skladů potravinových bank se díky podzimní potravinové sbírce dostalo 520 tun potravin a 60 tun drogerie. Vybrané zboží má pomoci hlavně seniorům, matkám samoživitelkám, pěstounským rodinám, dětem z dětských domovů, handicapovaným nebo lidem bez domova a v nouzi.

Počet potřebných podle ředitelky České federace potravinových bank Veroniky Láchové stoupá, loni se zvýšil o více než šedesát procent. V nouzi se ocitají hlavně rodiny, kde vydělává jen jeden z rodičů, samoživitelé a senioři. Přibylo podle Láchové i lidí, kteří kvůli pandemii koronaviru a souvisejícím opatřením ztratili práci, tedy především pracovníci v gastronomii a cestovním ruchu.

Nejnáročnějším obdobím pro potravinové banky je první čtvrtletí roku, v lednu a únoru tak banky očekávají další zvýšení pomoci. V současné době podle Láchové zásobují 160 tisíc lidí.

Do podzimního kola potravinové sbírky se zapojilo rekordních zhruba třináct set kamenných prodejen, z on-line supermarketů to byly Rohlik.cz, Košík.cz a iTesco.

Sbírka potravin se od roku 2019 koná dvakrát ročně, organizuje ji Česká federace potravinových bank se Svazem obchodu a cestovního ruchu a také obchodními řetězci a dalšími partnery. Kvůli pandemii se loňské jarní kolo sbírky nekonalo.