Potravinová sbírka probíhala v rekordních 1300 prodejnách, on-line se jde zapojit do konce listopadu

Události: Potravinová sbírka letos probíhala v rekordním počtu obchodů (zdroj: ČT24)

Skončilo podzimní kolo potravinové sbírky. Lidé měli možnost darovat potraviny a drogerii ve více než třinácti stech kamenných obchodech po celé republice a v jiné formě budou moct pomáhat až do konce měsíce. Jídlo a další zboží předávají regionální potravinové banky neziskovým organizacím. Ty pomáhají jak opuštěným seniorům, tak samoživitelům, ale i rodinám v krizi nebo lidem bez domova.

Potravinová sbírka začala v osm hodin ráno. Jen za první hodinu přicházely s dary desítky lidí a přinášely vedle trvanlivých potravin také dětskou výživu nebo drogerii. „Za posledních pět let jsme my a naši zákazníci byli schopni vybrat přes pět set tun potravin. Společnost vnímá, že je potřeba být solidárnější než kdy dřív,“ reflektuje mluvčí Globusu Lutfia Volfová.

Potřebných dobrovolníků je letos méně. Hlavně kvůli covidovým opatřením. „Snažíme se, abychom vždycky měli pokryté to, co máme mít, ale zatím je to nejtěžší sbírka,“ hodnotí vedoucí skladu Potravinové banky Jihočeského kraje Jana Šojdelová. Loni na podzim byla sbírka rekordní, potravinové banky tehdy měly prázdné sklady a prosily o pomoc.

„Doufám, že ta letošní bude taky rekordní, doufám, že se vybere přes čtyři sta tun potravin. Obrovsky nám stoupl počet osob, které podporujeme. Lidé přicházejí o práci, dostávají se do svízelné situace,“ popisuje výkonná ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. Kdo nestihl přispět během dne, může se zapojit přes vybrané on-line obchody do 30. listopadu.

Rekordní čísla

Do aktuální sbírky se zapojil rekordní počet kamenných prodejen, bylo jich přes třináct set. Akce před osmi lety začínala mnohem skromněji, konkrétně ve stovce obchodů.

Během prvního ročníku lidé darovali zhruba 66 tun potravin. Větší dostupnost sbírky pak i tohle číslo podstatně zvýšila. Dary v součtu vážily i kolem čtyř set tun. V poslední vlně letos na jaře to bylo 318, ale k tomu dalších víc než sto tun přišlo přes on-line obchody.

Chmurné vyhlídky

Roste ale také počet lidí, kteří pomoc potřebují, a přibývá i domácností, které výrazně omezují své útraty – nově to plánuje až 22 procent z nich. Dvanáct procent lidí očekává, že bude mít problémy se splácením půjček, anebo si chce vzít úvěr. Kvůli covidu nebo rostoucím cenám se vydali ze všech uspořených peněz.

Problémy českých domácností se mohou podle analytiků ještě prohlubovat. „To, co teď pozorujeme, je pravděpodobně dozvuk té krize, která nastala útlumem. A teď teprve pozorujeme masivní problémy. To, co se děje kolem energií, z mého pohledu v posledních 20 letech nemá vůbec žádné srovnání,“ hodnotí dluhový expert Člověka v tísni Daniel Hůle.

Navíc zdražují služby i zboží v obchodech. Podle odhadu analytiků by inflace po novém roce mohla dosáhnout až sedm procent. 

Reakce na ekonomické problémy
Zdroj: ČT24