Black Friday střídá Giving Tuesday. Den, kdy se místo nakupování pomáhá potřebným

Začalo Dárcovské úterý (zdroj: ČT24)

Na úterý připadá celosvětový den štědrosti známý jako Giving Tuesday, česky Dárcovské úterý. To přichází tradičně po nákupním Black Friday a snaží se připomenout, že by lidé kromě předvánočního utrácení měli myslet i na charitu. V Česku se k Dárcovskému úterý mohou lidé připojit od roku 2016, od té doby se vybralo už 180 milionů korun. Částka je navíc každým rokem vyšší.

„Každým rokem je rekord. Ten loňský byl 73 milionů korun,“ uvedla ředitelka Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová s tím, že nejvyšší vybraná částka se očekává i v letošním roce. Asociace přitom nepočítala s tím, že by se rekord podařilo prolomit v době, kdy lidé jsou v utrácení peněz kvůli pandemii spíš opatrnější, přesto už ví, že se to opět podaří.

Lidé se do charitativní akce mohli zapojit už dříve. „Spousta sbírek končila před Giving Tuesday nebo na Black Friday, abychom ta čísla měli. My teď víme, že nejštědřejší veřejnou sbírkou se opět stala sbírka Život dětem nebo Srdce dětem, kdy se na pomoc nemocným dětem vybralo 43 milionů korun. V loňském roce to bylo 39 milionů, čili o čtyři miliony víc navzdory tomu všemu,“ popsala Mádlová.

Dárcovské úterý
Zdroj: ČT24

Pomoc může být finanční nebo materiální. Vítáni jsou i dobrovolníci

Lidé, kteří chtějí pomoci potřebným, mohou navštívit webové stránky Dárcovského úterý, kde jsou k dispozici výzvy, v rámci nichž lze přispět. Vybírat je možné ze spousty projektů, které pomáhají nemocným dětem, handicapovaným, bezdomovcům či seniorům. „Všechno jsou to organizace, které jsou prověřené, za které dáme ruce do ohně. Jsou to kvalitní projekty, které vybírají peníze na prospěšnou činnost,“ ujistila Mádlová. 

V rámci akce Giving Tuesday se však zprostředkovává i jiná pomoc než jen ta finanční. „Zároveň můžete pomoci i darem ze svého šatníku, to znamená kabát nebo boty, které pomohou lidem bez domova. Můžete ve své rodině s dětmi vytřídit hračky a darovat je dětem do dětských domovů,“ přiblížila ředitelka asociace. 

V rámci sbírky mohou zájemci také nakoupit potraviny nebo základní drogerii pro ty, kteří si to v současné době nemohou dovolit. Některé organizace například hledají i dobrovolníky na různé pomocné práce.