Zadeh je na svobodě, vězení podmíněně opustil po šesti letech

Podnikatel Shahram Zadeh, souzený v kauze miliardových daňových úniků, byl v pátek podmíněně propuštěn z brněnské vazební věznice. České televizi to sdělila mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová. Na konci října uzavřel s žalobcem dohodu o vině a trestu. Z devítiletého trestu, který dohodou přijal, si odseděl zhruba šest a půl roku, mohl tedy požádat o předčasné propuštění.

Dohodu o vině a trestu schválil soud koncem října. Zadeh se v ní přiznal k daňovým únikům, za což dostal devět let vězení a peněžitý trest 17,5 milionu korun. Soud dohodu přijal až napodruhé, počátkem října ji odmítl kvůli formálním chybám. Soudce Aleš Novotný podotkl, že devítiletý trest je na spodní hranici toho, co je soud ochoten akceptovat.

Podle rozsudku založila organizovaná skupina kolem Zadeha řetězec pětaosmdesáti firem, které si kvůli krácení daní vzájemně přeprodávaly pohonné hmoty. Obchodní činnost firem byla podle rozsudku od začátku nastavena za účelem krátit daně při dovozu pohonných hmot.

Státní zástupce Aleš Sosík už dříve uvedl, že šlo o takzvaný triangl, což je mechanismus, díky kterému lze dovážet pohonné hmoty, aniž jsou zatíženy daní. Prodejce pak vůči ostatním navíc získává konkurenční výhodu. Zadeh původně vinu popíral.

Devítiletý trest, jehož zbytek je nyní pro Zadeha již podmíněný, byl souhrnný. Kromě daňových úniků z poslední kauzy byl již dříve ve vězení za ovlivňování svědků. Trest za to byl osmiletý. Protože pobyl za mřížemi již zhruba šest a půl roku, mohl nyní požádat o předčasné podmíněné propuštění, což učinil. Od pátku je na svobodě.

V kauze daňových úniků při dovozu pohonných hmot figuruje včetně Zadeha čtrnáct obžalovaných, škoda je asi dvě a půl miliardy korun. Zadeh ve věci dostal trest za krácení daní a účast na organizované skupině. Soud začal ve věci ukládat první tresty v první polovině října. Šlo o obžalované, kteří se přiznali a se státním zástupcem uzavřeli dohodu o vině a trestu. Mnohaleté tresty vězení následně uložil i pětici obžalovaných, kteří se nepřiznali.

Zákonné ustanovení o dohodě o vině a trestu začalo platit loni na začátku října. Obžalovaný se může s žalobcem dohodnout na přiznání viny a na trestu, dohodu schvaluje soud. Má to usnadnit a zrychlit trestní řízení.