Vejce i drůbeží maso zdražují, ptačí chřipka zatím vliv nemá

Události: Ceny drůbeže zatím ptačí chřipka nezasáhla (zdroj: ČT24)

V Česku řádí ptačí chřipka, některé z chovů se ale podařilo obnovit. Ptačí chřipka tak zatím na ceny v obchodech vliv nemá. Někteří farmáři sice maso i vejce zdražili, ale to především kvůli rostoucím nákladům. Nákaza však ohrožuje jediný tuzemský šlechtitelský chov hus.

Ročně se v Byňově na Novohradsku vylíhne na 50 tisíc housat. Prodávají je hlavně menším farmářům. Kvůli ptačí chřipce teď museli několik set chovných kusů vybít. Pokud by se nakazily další, mohlo by to znamenat konec českého chovu.

„Samozřejmě 50 tisíc housat a husí bude chybět na českém trhu, tak jestli potom bude zvýšená poptávka na husy ze supermarketů, které jsou dovezené z Maďarska nebo z Polska, to nedokážu nyní říct,“ hodnotí ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař.

„Bude záležet na nákazové situaci v Evropě. Pokud by hrozil nějaký aktuální nedostatek drůbežího masa nebo vajec, tak by to samozřejmě začalo hýbat s cenami, ale aktuálně žádné zvyšování cen z důvodu ptačí chřipky nehrozí,“ uklidňuje předsedkyně představenstva Českomoravské drůběžářské unie Gabriela Dlouhá.

Už se zdražuje

Někteří chovatelé už ale vejce i drůbeží maso, kvůli rostoucím cenám krmiv, energií nebo dopravy, zdražují. „Teď to maso stojí 235 korun kilo a bylo to o nějakých pět procent zdražení. Vajíčka nosnic na podestýlce po deseti zdražily už o padesát haléřů, teď vyjdou na 89 korun balení a očekáváme ještě další podražení,“ říká majitel prodejny biopotravin Česká stodola.

Za vajíčka si připlatí i zákazníci na farmářských trzích. „To je zdražení minimálně po třech až čtyřech letech. Zvedli jsme cenu na pět korun na krabičce, 50 haléřů na vajíčku,“ přibližuje prodejkyně z trhů na pražské Pankráci Alena Dorociaková.

Průměrná cena vajec v obchodech je o něco nižší. V říjnu to bylo dvě koruny a 64 haléřů. Podle drůbežářů se ale na této úrovni zřejmě dlouho neudrží.