Vyjednali jsme dobré podmínky a jdeme plnit program, vzkazuje Bartoš

Šéf Pirátů Ivan Bartoš v Událostech, komentářích k vznikající vládě (zdroj: ČT24)

Piráti jako poslední z pětikoalice schválili vstup do vlády. Jednoznačně o tom rozhodlo jejich celostátní fórum. Podle předsedy Ivana Bartoše je rozhodnutí členů strany dáno i dobře vyjednanými podmínkami v rámci budoucí vlády. Spokojený s nimi je i on sám. Řekl to v úterních Událostech, komentářích. Připustil ale, že strana si původně přála i post ministra školství.

Pro koaliční smlouvu se vyslovilo přes osmdesát procent Pirátů. Hlasování přitom bylo takzvaně zásadní – při něm stanovy strany předpokládají nutnou nejméně třípětinovou podporu. Účast přesáhla devadesát procent. Velký mandát vnímá Bartoš jako potvrzení toho, že jsou členové a členky Pirátů spokojeni s vyjednáváním vedení strany v rámci vznikající vlády. „Jsem za to rád, vážím si té důvěry. Ale je to hlavně zpráva pro občany. My jdeme plnit program a pracovat pro Českou republiku,“ okomentoval.

Domnívá se zároveň, že strana v pozici PirátiSTAN skutečně vyjednala dobré podmínky pro vládu, ačkoliv výsledek voleb byl pro koalici SPOLU (KDU-ČSL, ODS, TOP 09) příznivější. „Vyjednali jsme i poměrně zásadní věci v základu budoucího programového prohlášení vlády. S touto nabídkou všichni předsedové stran předstoupili před své strany a následně došlo ke schválení,“ popsal.

Tři resorty, čtyři poslanci

Tyto podmínky podle něj korespondují s tím, co chce strana v politice dělat. Pirátům mají ve vládě připadnout posty ministra pro legislativu, šéfa resortu místního rozvoje a digitalizace a ministra zahraničí. Na stranickém fóru se ale objevují názory, že ona tři ministerstva nejsou zcela v souladu s pirátskými preferencemi.

To Bartoš vysvětluje tím, že jednání fungovalo nejprve na úrovni koalice. „Vždy jsme vyjednávali o jednotlivém resortu pro koalici a pak nějakým způsobem mezi sebou. Samozřejmě jsme měli také zájem o ministerstvo školství, to nakonec připadlo koalici PirátiSTAN, takže z pohledu koalice je to doma. Ale to se musí nějakým způsobem poskládat. Odborníků je ve stranách hodně,“ podotkl.

Ačkoliv strana získá tři ministerstva, v dolní komoře usednou pouze čtyři Piráti. „Ti čtyři poslanci nejsou nejsilnější pozice a do počtu stran koalic SPOLU a PirátiSTAN by nebyli potřeba. Ale my jsme kandidovali se společným koaličním programem, tomu lidé dali důvěru,“ okomentoval Bartoš.

Zklamání z výsledků voleb připustil. Podle něj je třeba analyzovat chyby. V tomto kontextu se vyjádřil také ke vztahu se STAN. „Máme nějaké neshody, které jsem neměli čas řešit. Ohledně způsobu, jakým byla řešena kampaň. Ale když máte velký cíl, na který čekají lidé, tak to prostě necháte. Je to vnitrokoaliční věc, která má metody řešení,“ řekl.