Oslavy 17. listopadu: Ulice zaplní piety, demonstrace i koncert na počest Václava Havla

Ve středu 17. listopadu uplyne dvaatřicet let od sametové revoluce a dvaaosmdesát let od uzavření vysokých škol nacisty. Po celé zemi se konají pietní shromáždění i kulturní akce. Připomínky historických okamžiků doplní debaty a demonstrace týkající se aktuálních témat, jako jsou občanská práva nebo opatření proti epidemii covidu-19. Na rozdíl od loňska, kdy se kvůli šíření koronaviru konaly akce převážně on-line, budou letos navzdory horšící se epidemii opět v ulicích.

Na Národní třídě již tradičně pořádá spolek Díky, že můžem celodenní studentskou slavnost. Pietní akce zaštiťují platforma Festival svobody a Korzo Národní. Oslava nabídne pouliční výstavy, světelné instalace či debaty. Pro ty, kdo nemohou dorazit na Národní třídu, je na webu spolku připravena možnost napsat vzkaz a zapálit virtuální svíčku. Dobrovolníci ji pak na místě v přímém přenosu položí. 

Symbolicky v 17:11 zazpívá Jana Kirschner na Národní třídě Modlitbu pro Martu a ve stejnou chvíli se významné budovy po celé zemi zbarví do českých národních barev. Jsou mezi nimi například brněnské Mahenovo divadlo, královéhradecká Lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Moravské divadlo Olomouc, ostravský most Miloše Sýkory, plzeňská měšťanská beseda, budova České televize v Praze či budova zlínského Památníku Tomáše Bati.

Protinacističtí a protikomunističtí odbojáři večer v Národním divadle převezmou Ceny paměti národa, které uděluje společnost Post Bellum. Oceněni budou například přeživší z Osvětimi Lívia Herzová či bývalý politický vězeň Jiří Lukšíček. Cenu z rukou osobností českého a slovenského veřejného života převzalo během dosavadních sedmi ročníků třicet čtyři pamětníků. Byli mezi nimi váleční veteráni, političtí vězni, odbojáři, přeživší holocaustu, perzekvovaní spisovatelé či představitelé undergroundu, skauti nebo příslušníci církví. Večer tradičně uvede v přímém přenosu Česká televize.

Koncert pro budoucnost

Pietní vzpomínkové akce se budou konat rovněž před Hlávkovou kolejí v Praze, a to jako připomínka obětí nacistické perzekuce československých vysokoškoláků ze 17. listopadu 1939. Na místo se chystají mimo jiné zástupci vysokých škol a Českého svazu bojovníků za svobodu. Následovat bude ještě tradiční pietní akt v Žitné ulici. V poledne se vysokoškoláci přesunou na oslavu na Albertově, odkud před dvaatřiceti lety vyšel studentský průvod do centra Prahy.

Veselí i kritický nadhled by do oslav měl vnést satirický karnevalový průvod Sametové posvícení, který se vydá z pražské Kampy přes Národní třídu a Staroměstské náměstí do Kampusu Hybernská.

Na Václavském náměstí se mezitím bude konat debata o budoucnosti Česka v EU a později začne Koncert pro budoucnost. Jeho pořadatelé z neziskové organizace Nerudný fest věnují letošní ročník vzpomínce na prezidenta Václava Havla, od jehož úmrtí uplyne v prosinci deset let. Další koncerty u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva budou v Betlémské kapli nebo v Rudolfinu. Havla připomene ještě průvod, který vyjde z Hradčanského náměstí směrem do kavárny Slavie.

Aktuální demonstrace

Více na aktuální témata se zaměří dvě demonstrace na Staroměstském náměstí. První ohlásil spolek Milion chvilek, který chce připomenout, že v lednu 2023 se chystá volba prezidenta. O tom, zda se nástupcem Miloše Zemana nestane populista či extremista, rozhodne podle zástupců spolku síla občanské společnosti. Toto shromáždění později vystřídá protest hnutí Otevřeme Česko-Chcípl PES proti opatřením proti epidemii covidu-19.

Protest v den svátku chystá také strana Levice, a to proti pravicové vládě. Z demonstrace na Náměstí Republiky se jeho účastníci vydají na pochod centrem Prahy směrem na Malostranské náměstí.

Oslavy také omezí pražskou dopravu. Kvůli připomínkám 17. listopadu na Národní třídě přibližně od pěti hodin ráno do půlnoci nepojedou tramvaje. Týká se to úseku Lazarská – Národní divadlo – Újezd.

Den si připomenou i politici

Události ze 17. listopadu 1989, které vedly k pádu komunistického režimu v Československu, si připomenou i politici a rektoři vysokých škol u památníku na Národní třídě. Dorazit by tam měli zástupci Pirátů, koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), STAN, ČSSD či Senátu.

Program premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) zatím není znám, prezident Miloš Zeman je kvůli onemocnění v Ústřední vojenské nemocnici. Předseda SPD Tomio Okamura se zúčastní pietní vzpomínky na oběti nacistů z roku 1939 v Kasárnách 17. listopadu v Ruzyni. Šéf ODS a pravděpodobný budoucí premiér Petr Fiala pak poobědvá v Mánesu s disidenty a osobnostmi polistopadových dnů. 

Brněnské oslavy pořádají studenti

Výročí si připomenou i lidé mimo Prahu. Například v Brně se rozezní tóny písničkářů z doby revolučních dnů na festivalu Brněnský sedmnáctý. Organizují ho tradičně studentští zástupci všech šesti univerzit v Brně. Kromě náměstí Svobody plánují studenti oslavy na dalších čtyřech místech v moravské metropoli. Vzpomínkové akce se budou konat i v dalších městech po celé zemi.