Složení Poslanecké sněmovny zůstane beze změn, rozhodl Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud odmítl či zamítl všechny zbývající volební stížnosti. Složení Poslanecké sněmovny, která se má sejít v pondělí, tak nedoznalo žádných změn. Informoval o tom předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

NSS letos obdržel přibližně trojnásobek volebních stížností oproti minulosti. Celkem jich bylo 210, dalších 22 bylo opožděných. Nevyhověl žádnému z návrhů. V pátek mu zbývalo dokončit ještě posuzování posledních nejzávažnějších volebních stížností.

Koalice PirátiSTAN se domáhala vyslovení neplatnosti zvolení poslanců Ondřeje Babky (ANO) v Jihočeském kraji, Karly Maříkové (SPD) v Karlovarském kraji a Jaroslava Dvořáka (SPD) ve Zlínském kraji. Místo toho požadovala, aby mandát získal jejich kandidát na Vysočině Miloň Slabý (STAN), kandidátka SPD v Jihomoravském kraji Petra Svedíková Vávrová a kandidát SPD v Olomouckém kraji Pavel Jelínek. To by znamenalo, že by koalice získala o poslance navíc, hnutí ANO by naopak o jeden mandát přišlo. 

Podle NSS si ale koalice volební zákon nevyložila správně. „Výklad zastávaný navrhovatelkou by však vedl k tomu, že by se výpočet v rámci třetího kroku znovu vracel do prvního kroku, tedy že by se mandáty, které měly být pokud možno přiděleny v rámci prvního skrutinia, z tohoto skrutinia odebraly a převedly by se do čtvrtého kroku, tedy do druhého skrutinia,“ stojí v odůvodnění usnesení.

„Krom toho by tento výklad vedl k nelogicky rozdílným pravidlům pro výpočet takzvaného krajského volebního čísla pro dvě skupiny krajů. V některých by pak bylo snadnější získat mandát v rámci prvního skrutinia než ve zbývajících,“ vysvětlil soudce zpravodaj Radan Malík.

Volební senát se zabýval také podnětem Zdeňka Černého, který měl kandidovat na 16. místě koalice SPOLU v Jihomoravském kraji. Na poslední chvíli byl ale z kandidátky stažen. Navrhoval vyslovit neplatnost volby kandidátů koalice SPOLU na jižní Moravě a provést přepočet všech přednostních hlasů udělených krajským kandidátům koalice.

Soud mu dal za pravdu v tom, že byl z kandidátky koalice odvolán nezákonně, požadavku na přepočet však nevyhověl. „Navrhovatel totiž netvrdil, že by navzdory svému odvolání nějaké přednostní hlasy obdržel, natož v počtech, které by mu umožnily posunout se na přední místa kandidátky a dosáhnout tak zvolení poslancem,“ upřesnil předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

Volební senát však zjištěnou vadu napravil alespoň tím, že Černého vrátil na pozici sedmého náhradníka, tedy na jeho původní místo.