ČEZ od Nového roku zvýší cenu elektřiny. Zákazníci si připlatí zhruba o třetinu

Události: Dodavatelé zdraží elektřinu (zdroj: ČT24)

Energetická společnost ČEZ od Nového roku zvýší cenu elektřiny. Zákazníci si u těch nejběžnějších sazeb připlatí na faktuře v průměru zhruba o třetinu. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou. Důvodem zdražení je růst velkoobchodní ceny elektřiny, řekl mluvčí ČEZu Roman Gazdík. Více zaplatí také zákazníci u firem E.ON nebo Nano Energies. Innogy zdraží zatím pouze plyn.

Samotná cena za spotřebovanou megawatthodinu se ale například u nejběžnější sazby D02 zdvojnásobí. Zatímco dosud za megawatthodinu platili lidé 1700 korun bez DPH, nově to bude 3120 korun. Celkové ceně na faktuře pomáhá to, že regulované poplatky zůstávají v tuto chvíli stejné. Jejich výši na příští rok oznámí Energetický regulační úřad během listopadu, žádné významné zvýšení ale analytici neočekávají.

„Pro nejběžnější sazby domácností, které elektřinou vaří a svítí, bude změna ceníků znamenat vyšší platby v průměru o 250 korun měsíčně,“ řekl Gazdík. Klienti s aktivní fixací budou platit stejné ceny jako dosud, ČEZ pro ně má zajištěnou elektřinu a podmínky fixace dodrží.

„Velkoobchodní cena elektřiny, kterou nakupujeme pro naše zákazníky, za poslední rok stoupla trojnásobně. Na extrémní úrovně totiž vyšplhala cena komodit, které potřebujeme k výrobě elektřiny: plynu, uhlí, povolenky. Vidíme, že řada dodavatelů situaci neustála a končí. Mrzí nás, že ke zvýšení cen dojde i u ČEZu, ale snažili jsme se to udělat co nejvíce citlivě a do změn ceníků nepromítáme plné navýšení současných vysokých cen na burzách,“ uvedl Gazdík.

Analytik ENAS Energy Services Vladimír Štěpán uvedl, že s hodnocením oprávněnosti společnosti ČEZ k zvýšení cen energií je nutné počkat do 8. listopadu. V tento den by se měly navýšit dodávky ruského plynu do Evropy, díky tomu by měla klesnout jeho cena na burzách. „To je kritický den, kdy se ukáže, jestli ruský prezident Vladimir Putin splní slovo. A vypadá to, že splní. V tu chvíli klesnou ceny plynu, a tím pádem i elektřiny, potom si můžeme říct, na kolik je zvýšení ČEZu oprávněné,“ řekl Štěpán. Do té doby by podle něj šlo pouze o spekulaci.

Dražší plyn

ČEZ jako jediný dodavatel loni snížil plošně ceníky na dobu neurčitou u všech produktů. „Přestože velkoobchodní ceny elektřiny rekordně rostou a daleko překonaly historická maxima, necháváme ceníky na dobu neurčitou na nezměněné úrovni až do konce roku. Energetický trh prochází obdobím, které nikdo nepamatuje. Cena elektřiny za poslední rok stoupla trojnásobně,“ uvedl Gazdík. Situace na energetickém trhu je podle něj bezprecedentní.

ČEZ od ledna zdraží také plyn. Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš v půlce října odhadl růst jeho ceny o polovinu až dvě třetiny. Bližší informace k růstu cen plynu ČEZ neuvedl.

Největší dodavatel plynu v Česku innogy Energie zvýší ceny plynu od 20. listopadu. U základního produkt Standard zdraží plyn v průměru o 10,6 procenta. Měsíční platba v typickém rodinném domě naroste o zhruba dvě stě korun. Pro stávající zákazníky s fixovanými produkty zůstane cena stejná.

„K úpravě cen elektřiny u základního produktu Standard jsme v innogy zatím ještě nepřistoupili. Navíc naprostá většina našich zákazníků u dodávek elektřiny preferuje jistotu zafixovaných cen. Aktuální zdražování elektřiny na velkoobchodních trzích se jich tedy netýká,“ řekl mluvčí firmy Pavel Grochál.

Kromě dopadu na spotřebitele způsobila situace problémy také některým dodavatelům. V polovině října oznámily ukončení činnosti firmy Bohemia Energy se zhruba 900 tisíci odběrateli, Kolibřík energie s 28 tisíci klienty a A-PLUS Energie obchodní se 150 odběrnými místy.

Spolek: Ať se ČEZ vyváže z německé burzy

Stát může snížit vysoké ceny elektřiny tím, že dá ČEZu pokyn, aby se vyvázal z obchodování na německé burze. To si myslí předsedkyně spolku pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín Ivana Kerlesová. Elektřina by podle ní zůstala v Česku za výrobní náklady a přiměřený zisk.

Podle společnosti ČEZ to možné není, kvůli dohodám s EU. „Přistoupili jsme ke všem dohodám při vstupu do Evropské unie a náš trh musí být součástí trhu EU. Tyhle záležitosti navrhované spolkem možné nejsou,“ řekl mluvčího skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Česko má podle spolku dost vlastní dostupné elektřiny. „Cena silové elektřiny pro Českou republiku bohužel vzniká na energetické burze v německém Lipsku. K obchodování na ní se před necelými dvaceti lety přihlásil ČEZ jakožto dominantní výrobce energie v České republice. Od té doby libovolná změna ceny v Německu dramaticky ovlivňuje i růst ceny elektřiny pro české spotřebitele. Nedostatek elektřiny v Německu přitom odráží její zelená politika,“ uvedla Kerlesová.

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor má stejný názor jako mluvčí ČEZ. „Fungujeme na propojeném evropském trhu a máme z toho užitek. Koneckonců je výhoda ve zvýšené bezpečnosti, je to větší systém, lépe drží stabilitu sítě, lépe odolává mimořádným výpadkům. Je to také propojený obchodní systém,“ oponuje Gavor. 

Zdraží i další dodavatelé

Kromě ČEZu zdraží v příštím roce i další dodavatelé, například E.ON nebo Nano Energies. Naopak PRE po letošním zdražení zatím ceny zvyšovat nebude, zjistila ČTK. 

„Například ceny plynu pro zákazníky E.ONu na standardních produktech jsme zvyšovali naposledy v listopadu roku 2018. I my ale budeme muset reagovat na vysoké nákupní ceny a částečně je zohlednit v našich cenících pro zákazníky. Můžeme však naše klienty ujistit, že současné vysoké ceny na burzách se do jejich ceníků promítnou jen částečně a až v příštím roce a dopady současného vývoje je rozhodně nepostihnou v plné výši,“ řekl mluvčí E.ONu Roman Šperňák.

Zdražovat bude i společnost Nano Energies. Kvůli zdražení zveřejnila společnost nové ceníky s předstihem, aby se noví i stávající klienti mohli na zdražení připravit. Skupina vznikla před čtrnácti lety jako první dodavatel elektřiny z obnovitelných zdrojů v Česku a dosud je jediným, který je má výhradně ve svém mixu.

Naopak Pražská energetika (PRE) od Nového roku zdražovat neplánuje, poslední zvýšení cen se uskutečnilo k letošnímu prvnímu září, navýšení bylo o sedm procent, což činí u běžné pražské rodiny sedmdesát korun za měsíc. Cena se měnila po dvou letech. „Tyto ceny držíme nadále a udržíme je do konce letošního roku. Ani od 1. ledna 2022 je měnit nebudeme, nicméně sledujeme velmi pozorně situaci na trhu, vývoj ceny elektřiny na burze, a bude-li to nutné, budeme reagovat,“ řekl mluvčí PRE Petr Holubec.

Ministerstvo práce a sociálních věci navrhne kvůli zdražování energií mimořádné navýšení takzvaných normativních nákladů na bydlení, ze kterých se vypočítává výše sociálních dávek. Návrh předloží kabinetu v pátek. Podle zákona je možné upravovat normativy jednou ročně, a to od ledna. Pro mimořádné navýšení by bylo nejspíš nutné novelizovat zákon.