Reportéři ČT: Krize v dětských psychiatrických ústavech trvá. Pomoc potřebuje víc dětí, ale chybí personál

Reportéři ČT: Psychiatři za milion (zdroj: ČT24)

Dětská psychiatrie v Česku zažívá krizi. Během pandemie covidu vzrostl počet dětí, které potřebují odbornou psychiatrickou pomoc. Nejdříve jim chyběly sociální vazby a pravidelný řád, po návratu do školy se zase hroutily pod náporem povinností. Ve zvýšené míře se děti potýkají s depresemi, mentální anorexií či sebepoškozováním, víc je i myšlenek na sebevraždu. Dětské ústavy bojují o přežití, chybí jim totiž personál. Krach největší dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech se ale nakonec podařilo odvrátit. Pro Reportéry ČT natáčel Michael Fiala.

V jihočeských Opařanech se nachází největší dětská psychiatrická nemocnice v Česku, duševní nemoci dětí se tam léčí už skoro sto let. Tamní ústav trápí to, co většinu podobných zařízení – chybí mu personál. Letos na jaře se osud nemocnice začal vyvíjet dramaticky, tamní ředitelka a primářka totiž odcházejí do důchodu.

„V Opařanech je to tak, jako všude v České republice – pokud odejde lékař, který má důchodový věk, tak za něj není adekvátní náhrada,“ popsala situaci ředitelka Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech Iva Hodková. Uzavření ústavu by pro rodiče dětských pacientů znamenalo, že by museli pomoc hledat jinde.

Ministerstvo zdravotnictví na jaře uzavření nemocnice odmítlo. Opařanská psychiatrická nemocnice tak musela přejít na nouzový režim, ve kterém musí vydržet do konce roku, kdy mají ředitelka i primářka skončit. Ústav má kapacitu 90 lůžek, v nouzovém režimu je to třetina. Pokud by do konce roku do ústavu nenastoupili noví lékaři, musel by se zavřít. Ministerstvo nakonec lékaře pro opařanskou nemocnici zajistilo