Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech překonala personální krizi. Ministerstvo našlo lékaře

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech podle zjištění ČT kvůli personální krizi na konci roku neskončí. Ministerstvo zdravotnictví zajistilo pro pacienty nové lékaře, bude je finančně motivovat. Kvůli nedostatku kvalifikovaného personálu zařízení hrozilo, že zanikne.

„Opařany udržíme,“ napsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Oslovil dopisem lékaře v regionu i ty, kteří právě skládají atestaci. „Nabídli jsme jim zajímavé finanční podmínky. A podařilo se nám ve spolupráci s odbornou společností najít lékaře, kteří jsou zde ochotni zajistit péči o dětské pacienty,“ doplnil.

V areálu se léčí kolem tisíce pacientů ročně. Pokud by ale do nemocnice nenastoupili noví lékaři, musela by skončit. Každý lékař, který do Opařan nastoupí, dostane bonus ve výši milionu korun, na pozici ale musí setrvat nejméně tři roky. 

Primářky obou oddělení odejdou do důchodu

V Opařanech nyní pracují dvě atestované dětské psychiatričky. Obě dvě však chtějí v prosinci skončit. „Ředitelka a primářka Iva Hodková již před časem ministerstvu zdravotnictví oznámila, že odchází k 31. prosinci do důchodu. Stejně tak primářka Jana Holendová,“ řekla ČTK mluvčí DPN Opařany Jana Sosna Voňavková. Nemocnice má dvě oddělení pro děti od tří do 18 let.

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech patří mezi pouhé tři pracoviště tohoto druhu v zemi. Před časem se stala vítězem projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice 2021. Cenu uděluje Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví.

Areál nemocnice je v barokním komplexu bývalého opařanského zámku, což byl původně od počátku 18. století jezuitský klášter. Po několika majetkových změnách začal provoz psychiatrické léčebny pro dospělé v září 1887. Psychiatrická péče o dospělé byla roku 1924 nahrazena dětskou psychiatrií. Nemocnice má 90 lůžek, přibližně polovina hospitalizovaných pacientů od pěti do 18 let je z Jihočeského kraje.