Poprvé od dubna přibylo přes šest tisíc nakažených. Podle ministra hrozí, že někde omezí neakutní péči

Laboratoře odhalily v úterý 6274 nových nakažených. V nemocnicích je s koronavirem 1146 lidí. V těžkém stavu je 166 pacientů, podobně jako v pondělí. Kvůli narůstajícímu počtu případů začne od příštího týdne platit v jihočeských nemocnicích plošný zákaz návštěv. Tripartita odmítla uložení restrikcí pro neočkované zaměstnance.

On-line přenos
Koronavirus - říjen
16:03

Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

15:49

Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

14:01
Česko

Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

V úterý v Česku přibylo 6274 potvrzených případů covidu-19, téměř dvakrát více než před týdnem. Poprvé od dubna tak denní počet nově nakažených překonal hranici šesti tisíc. 

Opět se zvýšil také počet hospitalizovaných, s koronavirem je v nemocnicích 1146 lidí. V těžkém stavu je 166 pacientů, podobně jako v pondělí. Na sto tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 246 nakažených, incidenční číslo se od úterý zvýšilo o 29. 

Kvůli plným nemocnicím hrozí omezování neakutní péče

Podle statistiků množství pacientů v příštích týdnech dál poroste. Většina nově infikovaných je neočkovaná – tedy i s vyšší pravděpodobností těžšího průběhu nemoci. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) tak v některých krajích hrozí opětovné omezení neakutní péče.

Od začátku měsíce zdravotníci na jednotkách intezivní péče přijali zhruba 350 infikovaných. Víc než dvě třetiny neměly očkování a bylo jim průměrně o dvanáct let méně než těm s kompletní vakcinací.

Lidé bez dokončené vakcinace tvoří také tři čtvrtiny nově diagnostikovaných – a podle statistiků takových lidí bude kvůli nízké proočkovanosti přibývat. V šesti krajích proto vyhlásili zákaz návštěv v nemocnicích. Ve většině zbylých to pak zvažují, nebo vstup na oddělení omezili. 

Reprodukční číslo, které ukazuje rychlost šíření covidu-19, mírně kleslo. Ve středu má hodnotu 1,6, v úterý bylo o dvě setiny vyšší.

Laboratoře v úterý provedly zhruba 105 tisíc testů, z toho 57 tisíc PCR. To je v rámci všech asi o 34 tisíc více než před týdnem. Výrazně stoupla pozitivita testů. U preventivních a plošných testů činila v úterý 3,14 procenta, což je nejvíce od března.

V případě epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl na 8,46 procenta, nejvíce od začátku května. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, byla pozitivní více než pětina testovaných, což se stalo naposledy v dubnu.

S koronavirem dosud v Česku zemřelo 30 667 lidí. Na pondělí připadá 18 obětí, nejvíce od května. Za posledních sedm dní eviduje ministerstvo celkem 82 zemřelých. Při dalších aktualizacích se ale obvykle údaje o úmrtích ještě zvyšují.

Zákaz návštěv v jihočeských nemocnicích od pondělí

V některých krajích nemocnice řeší, jak se vyrovnají s očekávaným růstem hospitalizovaných. Pokud by se počet pacientů zvýšil, má Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze v záloze ještě jedno oddělení. Jeho otevření by ale znamenalo částečné omezení péče.

V jihočeských nemocnicích bude kvůli narůstajícímu počtu případů koronaviru v regionu plošný zákaz návštěv. Nařízení začne platit v pondělí. Do holdingu Jihočeské nemocnice, který zákaz vydal, patří osm nemocnic – České Budějovice, Český Krumlov, Dačice, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Výjimky ze zákazu mají návštěvy, které míří za nezletilými pacienty, pacienty s omezenou svéprávností nebo v terminálním stadiu nevyléčitelné nemoci. Výjimka se nadále vztahuje na účast třetí osoby u porodu.

„Návštěvy se musejí ohlásit zdravotnickému personálu a respektovat jeho pokyny,“ uvedla Nováková. Dodala, že pokud výjimečné návštěvy do nemocnice jdou, musejí dodržovat potřebná nařízení. Jde například o potvrzenou bezinfekčnost nebo nošení respirátoru po celou dobu návštěvy. K pacientovi mohou pouze dva lidé na patnáct minut.

Hygienici v Jihočeském kraji evidují nyní 3252 pozitivních případů. Denně v průměru přibývají v kraji dvě až tři stovky nových případů.

Očkovaných přibývá

Zájem o očkování v posledních dnech v Česku výrazně roste. Zdravotníci v úterý aplikovali 32 414 dávek vakcíny proti koronaviru, což je nejvyšší počet od 27. srpna. Většina z toho byla třetí posilovací dávka. V úterý ji dostalo 20 032 lidí, dosud nejvíce za jeden den. Ukončené očkování má zhruba 6,07 milionu lidí, zdravotníci celkem aplikovali více než 12,1 milionu dávek vakcíny. 

Končící ministr zdravotnictví Vojtěch je přesvědčen o tom, že šíření covidu v Česku se stalo epidemií neočkovaných. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška se celé Česko v tomto nebo příštím týdnu dostane na 300 případů nákaz koronavirem za sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Dušek rovněž očekává, že do konce roku bude v Česku kolem dvou tisíc hospitalizovaných s covidem-19.

Kontroly v práci

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů odmítli opatření proti koronaviru na pracovištích. Po pondělním jednání krizového štábu jeho šéf a končící vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) zmínil návrh, podle něhož by do provozů a kanceláří nesměli lidé bez očkování, negativního testu či potvrzení o prodělaném covidu. Odboráři a podnikatelé to kritizovali.

Vstup na pracoviště bez očkování či testu by podle odborů a zaměstnavatelů bylo možné zakázat jen zákonem. Překážky v práci na straně zaměstnance i zaměstnavatele a výši náhrady mzdy upřesňuje zákoník práce. Projednání a přijetí legislativních změn obvykle trvá měsíce.

„Tripartita stojí za vládou, podporuje očkování. Domlouvali jsme se, jak bychom mohli společně ještě víc propagovat očkování jako jediné řešení,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj vláda udělala vše pro to, aby lidi k vakcinaci přesvědčila. „Ale zkrátka naše vláda nedospěla k tomu, abychom zavedli povinné očkování,“ uvedl premiér.

Mírnější pravidla pro návrat domů

Pro lidi přijíždějící do Česka z rizikových zemí začala platit mírnější protiepidemická opatření. Neočkovaní už od středy nemusejí do samoizolace. Týká se to návratů z oblastí, které jsou na takzvané mapě cestovatele zobrazeny červeně a tmavě červeně.

Ministerstvo zdravotnictví tak reagovalo na rozhodnutí Městského soudu v Praze, který část opatření o samoizolaci zrušil. Povinnost vyplnit příjezdový formulář zůstane. 

VZP pošle dopis lidem nad 65 let s výzvou k očkování, potvrdil Babiš

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) by měla poslat dopis s informacemi a výzvou k vakcinaci lidem nad 65 let, kteří se zatím nenechali očkovat proti covidu. Na posledním jednání se na tom dohodla vládní rada pro zdravotní rizika. 

Podle ministra zdravotnictví se nenaočkovaným klientům i zaměstnancům domovů pro seniory budou testy dál proplácet. Platí to i pro další pobytová zařízení sociálních služeb. 

Vojtěch na Twitteru také uvedl, že zdravotní pojišťovny pošlou praktickým lékařům seznamy jejich pacientů, kteří dosud nejsou očkovaní proti covidu-19. Cílit mají na lidi starší pětašedesáti let. 

Za každého přesvědčeného seniora by podle ministra měli lékaři dostat od pojišťoven odměnu. Aktivnější postup pojišťoven žádal v úterním stanovisku také takzvaný AntiCovid tým koalice SPOLU. 

Předseda sdružení praktických lékařů Petr Šonka ale uvedl, že lékaři, kteří své pacienty telefonicky přesvědčují, nejsou příliš úspěšní.