Soud snížil exposlanci Škárkovi podmíněný trest za výroky o nedonošených dětech

Na deset měsíců se zkušební lhůtou jeden a půl roku snížil odvolací Krajský soud v Plzni trest bývalému poslanci Věcí veřejných Jaroslavu Škárkovi za jeho nenávistné výroky o nedonošených dětech, mentálně postižených lidech nebo o neziskových organizacích. Rozsudek je pravomocný.

Soud zmírnil srpnový verdikt Okresního soudu Plzeň-sever, který Škárkovi vyměřil roční podmíněný trest s dvouletou zkušební lhůtou. Za podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod hrozilo bývalému politikovi až tříleté vězení.

Proti pravomocnému rozsudku lze pouze podat dovolání k Vrchnímu soudu. Škárka, který se odvolal proti verdiktu o vině i proti výši trestu vyměřeného okresním soudem, bude v případu pokračovat dál, řekl po vynesení rozsudku.

„Nepovažuji za správné, aby tato společnost udělovala tresty za odlišný názor,“ řekl Škárka. I v obhajobě u okresního soudu argumentoval svobodou slova.

U soudu padesátlietý Škárka v úterý nevypovídal. U okresního soudu se ale k napsání příspěvku přiznal. Řekl, že příspěvek psal pod vlivem většího množství vypitého vína. Vyjádřil lítost především nad expresivní formou svého vyjadřování, obsah ale hájil. Chtěl prý otevřít diskusi o daných tématech. „Je mi líto formy, kterou jsem zvolil, asi jsem nedomyslel, že by se to opravdu někoho mohlo dotknout,“ uvedl v srpnu Škárka u okresního soudu.

Odvolací soud tak potvrdil verdikt okresního soudu v tom, že Škárkovo jednání naplnilo znaky žalovaného skutku. „Nelze dospět k závěru, že by společenská škodlivost jednání pana obžalovaného byla nižší,“ konstatoval předseda odvolacího senátu. S okresním soudem ale odvolací soud nesouhlasil ve výši vyměřeného trestu. „Je nutné konstatovat, že okresní soud dostatečně nezohlednil ve prospěch pana obžalovaného jeho dosavadní trestní bezúhonnost. Panu obžalovanému výrazně polehčuje, že se nikdy nedopustil žádného protiprávního jednání,“ vysvětlil předseda odvolacího senátu důvod snížení původního trestu.

Za své výroky se Škárka už dříve omluvil. Rozeslal prohlášení do médií a omluvil se i fondu Nedoklubko, který podporuje předčasně narozené děti s nízkou hmotností. Smazal profil na Facebooku. Jeho jednání ho ale připravilo o práci u Vězeňské služby, u níž pracoval pět let. Skončil s prací vychovatele v plzeňské věznici, po dohodě podal výpověď. Věznice se od jeho stanoviska distancovala.