Vysoké školy reagují na sílící epidemii. Některé budou jednat o distanční výuce

Některé vysoké školy budou v příštím týdnu jednat o zpřísnění opatření nebo zavedení či rozšíření distanční výuky. Vyplývá to z výpovědí deseti univerzit pro ČT. Reagují tak na zhoršující se epidemickou situaci spojenou s onemocněním covid-19. Část univerzit už přitom omezuje počet studentů ve třídách nebo nabízí hybridní výuku, tedy možnost kombinovat přednášky v on-line i off-line podobě.

„V pondělí bude zasedat komise rektorky pro vzdělávací činnost, která se bude těmito otázkami zaobírat,“ odpověděl mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Filip Vrána na otázku, zda škola v nejbližší době plánuje rozšířit distanční výuku. Tu už částečně nabízí, většina přednášek a seminářů ale probíhá stále prezenčně.

„Dne 25. října bude setkání s vedením univerzity a bude zasedat krizový štáb,“ reagovala na tentýž dotaz mluvčí České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) Karla Mráčková. Tam už přitom k úpravě výuky s ohledem na zhoršující se situaci přistoupili. Zavedení vzdělávání na dálku budou podle slov mluvčího Jakuba Nováka řešit také na Univerzitě Hradec Králové. Výuka tam zatím probíhá v prezenčním režimu.

Masarykova univerzita se připravuje na žlutou

Masarykova univerzita v Brně se bude řídit takzvaným univerzitním semaforem. Od příštího pondělí přejde z bílé do zelené barvy. Škola tak bude nadále udržovat prezenční výuku, nově ale budou povinné respirátory ve všech vnitřních prostorách, i během výuky.

„V podstatě se univerzita připravuje na přechod do žlutého režimu,“ řekla její mluvčí Michaela Pokorná s tím, že vše bude záležet na vývoji epidemie. Žlutý režim by znamenal například přechod na distanční výuku nebo zákaz vstupu veřejnosti do budov univerzity.

Zpřísněním opatření se aktuálně zabývá i Univerzita Palackého v Olomouci (UPOL), informoval její mluvčí Egon Havrlant. K restrikcím by mohlo dojít po dohodě a ve spolupráci s vedením jednotlivých fakult.

Přednášky prezenčně i on-line

Některé vysoké školy už přitom i přes přetrvávající prezenční výuku nabízí také možnost hybridního nebo plně distančního vzdělávání. „Máme prezenční i on-line přednášky, studenti si mohou vybrat. Většinou volí on-line formu,“ konstatovala za ČZU Mráčková. Některé velké přednášky probíhají kombinovaně nebo on-line formou i na UPOL. Škola tím chce dosáhnout snížení počtu studentů v posluchárnách.

Na situaci reaguje i Univerzita Karlova v Praze. „Garantům studijních programů je povoleno využít dle úvahy některé prvky z předchozí distanční výuky, pokud spadají do konceptu výuky prezenční,“ uvedl mluvčí školy Václav Hájek. Někteří vyučující tak například jako doplňkový výukový materiál poskytují studentům záznamy přednášek z minulého akademického roku. Univerzita Hradec Králové podle Nováka zase omezila počet studentů v jedné třídě.

Školy se nechtějí prezenční výuky vzdát

I přes případná opatření chce ale většina škol v maximálně možné míře zachovat prezenční výuku. „Pro nás je zásadní prezenční výuka. Dokud to půjde, budeme ji mít,“ sdělil mluvčí Technické univerzity v Liberci Radek Pirkl. Totéž potvrdil i Michal Janovský z Vysoké školy chemicko-technologické. „Ztratili jsme rok a půl, nechceme se vracet do stejné situace. Máme už velkou část studentů naočkovaných a od začátku akademického roku máme i povinné respirátory během výuky,“ popsal.

Hlavním kritériem pro zavedení plné distanční výuky je pro školy rozhodnutí vlády a pokyny od krajských hygienických stanic. „V případě krizové situace je připraven zasednout krizový tým a situaci řešit. Kritérium pro přechod na distanční výuku je ale nařízení ministerstev nebo vlády. Jsme s nimi v kontaktu,“ potvrdil Václav Hájek z Univerzity Karlovy.

Na zhoršující se situaci nereagují školy jen opatřeními ve výuce. Například královéhradecká univerzita změnila podobu promocí a imatrikulací. „Probíhají v omezeném režimu, účast je výrazně menší než obvykle,“ popsal Novák. Fakulta informatiky se podle něj pro letošní rok rozhodla ceremoniály zrušit úplně.