Při hledání nového dodavatele energií je třeba dávat pozor na výši pokut či praktiky zprostředkovatelů

Události ČT: Nástrahy hledání dodavatele energií (zdroj: ČT24)

Bývalí zákazníci Bohemia Energy mají na hledání nového dodavatele půl roku. Zatím jim energie dodává dodavatel poslední instance. Při hledání by si měli dát pozor mimo jiné na výši pokuty při odstoupení od smlouvy či na nekalé praktiky některých zprostředkovatelů.

„Dodavatel energií potřebuje poslední vyúčtování o dodávce energií od toho předchozího dodavatele energií a telefonní kontakt,“ upozorňuje Marcel Samek (nestr.), který je starostou Hroubovic na Chrudimsku. Většina tamních obyvatel jsou senioři a starosta předpokládá, že pomoc s hledáním nového dodavatele budou chtít právě oni.

Dále je důležité znát přesné datum zahájení dodávek od dodavatele poslední instance, tato informace přijde dopisem. Před samotným přepisem je třeba si zjistit i spotřebu energie v domácnosti.

„Nechat si udělat odečet respektive podívat se alespoň na stav vašich elektroměrů, případně si opsat ty údaje, vyfotit si je - abyste měli pro nějaký případný budoucí problém důkazní materiál,“ radí právník organiazce dTest Jiří Zelenka. 

Pak stačí zjistit cenovou nabídku. Orientačně podle kalkulačky regulátora trhu, přesné ceníky pak přímo od jednotlivých dodavatelů. „Srovnávače dnes mohou mít problémy a nemusejí být všechny aktuální kvůli tomu, že ceníky se mění velmi rychle,“ varuje mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

Pokuty se liší o tisíce, pozor na zprostředkovatele

Spotřebitelé by si měli dát pozor na pokuty při odstoupení u smluv na dobu určitou. Lišit se mohou i o tisíce. „Kdyby byly (u dvou nabídek) třeba podobné ceny a ostatní smluvní podmínky a v jednom případě by odstupné bylo výrazně vyšší, tak bych si asi vybral tu druhou variantu, protože nikdy nevíte, kdy se budete potřebovat ze smlouvy vyvázat,“ uvádí Zelenka.

Smlouvu by pak spotřebitelé měli podepsat přímo s dodavatelem. Ten běžně domácnosti neobchází. „Ten, kdo vám zazvoní u dveří nebo u telefonu a bude vám slibovat změnu dodavatele energie, není velmi pravděpodobně licencovaný dodavatel energie, ale pouze přeprodejce,“ upozorňuje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Zprostředkovatelé většinou chtějí podepsat plnou moc a pak přepis provedou. Často ale za nevýhodných podmínek.