Na Vysočině sjednotili systém žádostí o domovy pro seniory, nehrozí už duplicity

Události: Vysočina sjednotila pořadníky na domovy pro seniory (zdroj: ČT24)

Kraj Vysočina eviduje šest tisíc žádanek o umístění v domovech pro seniory, k dispozici má ale jen tři tisíce lůžek. Protože jeden člověk může podat víc žádostí, rozhodl se kraj nově propojit penzistické pořadníky. Má to pomoct dobrat se skutečného počtu zájemců, kteří službu využijí.

Zbyněk Stárek je v Domově pro seniory v Havlíčkově Brodě se 73 lety jeden z nejmladších. Žádal o místo ve dvou havlíčkobrodských domovech, po odeznění covidové pandemie ho přijali. „Musel jsem počkat, ale trvalo to asi rok, takže to bylo dost rychlé,“ popisuje svoji zkušenost senior.

„Vyřazovali jsme žádosti, které byly podané jen pro jistotu, ty u kterých neměl zájemce akutní zájem nastoupit nebo byl umístěný již jinde. Z celkových 680 jsme počet zredukovali,“ přibližuje ředitelka Domovu pro seniory Havlíčkův Brod Hana Hlaváčková.

Aktuálně nemají ani jedno volné lůžko a evidují 106 zájemců. Jenže vedení domova nemá jistotu, že u každého je zájem skutečný a že podobnou žádost nepodal ještě jinde. A to navzdory předvýběru.

Jednotný systém

Přepočet na skutečné lidi chyběl jako v ostatních krajích. Vysočina nyní spouští systém, který má vše zpřehlednit. „Zjistíme potřebnost v jednotlivých částech kraje a na základě toho budeme schopni sociální síť přizpůsobit skutečné potřebě klientů,“ míní radní pro sociální věci Jan Tourek (KDU-ČSL).

Podle toho může kraj zjistit, jestli má stavět a rozšiřovat domovy pro seniory. Na celé Vysočině bylo loni asi šest tisíc žádostí, přitom existují jen tři tisíce lůžek. Reálných zájemců ale logicky muselo být méně.

Zatím jsou v novém systému data jen ze dvou domovů na opačných okrajích. Až přijdou i od ostatních, bude mít hejtmanství prakticky poprvé reálné číslo ukazující, jestli kapacity stačí. „Troufám si říct, že v této chvíli je dostatečný počet lůžek,“ doplňuje Tourek. Všechna data bude mít Vysočina do měsíce. Poptávka se mnohde kříží s městskými nebo soukromými zařízeními, ty chce kraj zapojit následně.