V pondělí přibylo v Česku 1345 případů covidu, nejvíce za den od 11. května

Laboratoře v pondělí potvrdily nejvíc případů koronaviru za den od 11. května. Oproti témuž dni před týdnem množství nových případů vzrostlo o dvě třetiny na 1345. Zároveň stoupl i počet hospitalizovaných s covidem. V nemocnicích leželo v pondělí 373 lidí, což je nejvíce od začátku června. V těžkém stavu bylo 68 z nich.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Denní nárůsty počtů lidí nakažených koronavirem vytrvale stoupají už asi dva měsíce. Ještě v první polovině srpna se pohybovaly ve všední dny kolem dvou stovek případů, kdežto minulý týden už ve třech dnech nárůst překonal tisícovku nakažených za den.

Zároveň postupně klesají počty testovaných. Zatímco předchozí pondělí bylo provedeno asi dvaadvacet ticíc PCR a šestačtyřicet tisíc antigenních testů, tento týden v pondělí už bylo PCR testů jen zhruba jednadvacet tisíc a antigenních dvaačtyřicet tisíc. Zvyšují se tak výrazně podíly odhalených případů nákazy na počtu provedených testů.

U preventivních a plošných testů, které tvoří naprostou většinu prováděných testů, vzrostl podíl pozitivních z 0,52 procenta za předchozí pondělí na skoro dvojnásobek, a to 0,96 procenta. V případě, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, pak stoupl z 2,68 na 4,69 procenta. A u diagnostické indikace u těch, kteří již vykazují příznaky, se podíl pozitivních zvýšil z 3,98 na 6,84 procenta.

Stoupá počet lidí v nemocnicích

Spolu se zrychlováním šíření nákazy se prudce zvyšuje i množství lidí, kteří s covidem skončili v nemocnici. Nyní se blíží téměř ke čtyřem stovkám, kdežto ještě na začátku září byly hospitalizovaných pouze desítky. Oproti předchozímu pondělí se počet hospitalizovaných zvýšil více než o čtvrtinu na 373. Množství vážně nemocných dokonce k pondělku oproti stejnému dnu předchozího týdne stouplo skoro o dvě třetiny na 68.

Stejně tak značně narůstají počty úmrtí lidí s covidem. Za uplynulých sedm dní zemřelo podle údajů ministerstva pětadvacet lidí. Předchozí týden bylo úmrtí devatenáct a v první polovině září se dokonce počty úmrtí za týden pohybovaly pouze v řádu jednotek.

Aktuálně po předchozím poklesu mírně stouplo i reprodukční číslo uvádějící, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Z pondělní hodnoty přibližně 1,14 se zvýšilo na 1,17. Nad hodnotou jedna, která znamená zrychlování šíření epidemie, je číslo nepřetržitě od konce srpna.

V úterý také stouplo téměř ve všech krajích incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů covidu na každých sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní, používané státem pro určování protiepidemických opatření. Z pondělních šestapadesáti se dostalo na jednašedesát.

Nejhorší epidemická situace je v Moravskoslezském kraji

Nejvyšší zůstává toto číslo v Moravskoslezském kraji, kde v úterý přesáhlo hranici sto případů za sedm dní na sto tisíc obyvatel, konkrétně 106. Nejnižší je incidenční číslo s dvaadvaceti případy v Královéhradeckém kraji.

Hranice sto případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní byla letos na jaře pro vládu určující pro změny protiepidemických opatření. Při poklesu incidenčního čísla pod tuto hranici byly například otevírány školy, muzea a památky nebo uvolňovány podmínky pro provozování služeb. Na začátku září ale ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a hlavní hygienička Pavla Svrčinová uváděli, že i při opětovném překročení této hranice se neplánuje uzavírání škol, obchodů nebo kulturních zařízení.

Podle tehdejšího vyjádření Vojtěcha by bylo třeba vyžadováno plošnější nošení ochrany dýchacích cest nebo prokazování bezinfekčnosti. Nevyloučili ale omezení provozu restaurací a obchodů.

Počty očkovaných klesají

Od začátku očkování proti covidu loni v prosinci bylo v Česku podáno celkem 11,9 milionu dávek vakcín a plně naočkováno je přes šest milionů lidí. V posledních měsících však vytrvale počty klesají, v pondělí dostalo vakcínu zhruba 8300 lidí, což je asi o tisícovku méně než před týdnem.

Evropská léková agentura zatím také neschválila vakcínu proti covidu pro děti nad pět let. Vzhledem k tomu, že Pfizer dodá dle svých slov všechnu potřebnou dokumentaci úřadům až do konce října, začne se patrně tato věková skupina očkovat v Evropě až na začátku prosince. Povolovací proces totiž trvá několik týdnů.

Pediatrička Hana Cabrnochová o schvalování vakcín pro děti nad 5 let (zdroj: ČT24)

„Aktuálně víme, že vakcína má studiemi doložitelnou účinnost a bezpečnost. Dále víme, že se bude používat třetinový objem účinné látky při srovnatelné účinnosti,“ přiblížila pediatrička a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová. „V okamžiku, kdy vakcína bude mít schválené rozhodnutí pro použití, budeme zohledňovat aktuální epidemickou situaci, kde se šíří počty onemocnění, a budeme chtít vyhovět zájemcům,“ dodala.

Aktuálně se pediatři podle ní ale věnují tomu, aby podpořili očkování v dosud nejmladší povolené kategorii dvanáct plus a aby mohlo probíhat přímo v ordinacích. „Zatím můžeme použít jen vakcínu od výrobce Moderna. Pfizer stále není v našich ordinacích, přestože výběrové řízení již bylo podepsáno, distributor byl vybrán, tak stále není možné tuto vakcínu objednat,“ doplnila Cabrnochová. 

U praktických lékařů se zatím nechalo celkově očkovat proti covidu téměř tři čtvrtě milionu lidí, konkrétně do neděle 3. října u nich mělo vakcinaci dokončeno asi 728 tisíc osob. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Nejvíc dávek bylo od firmy AstraZeneca, kterou ale Česko už dál neobjednává.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka potvrdil, že ordinace zatím nemají slibovanou vakcínu od firmy Pfizer/BioNTech. Uvedl, že dodávky očekává od pondělí 18. října.

Brněnská nemocnice má velké zásoby léku Regeneron

Většinu dávek nakoupeného léku Regeneron má ještě stále na skladě Fakultní nemocnice Brno. Na jaře ho nakoupila na pokyn vlády, stejně jako Fakultní nemocnice Motol. Pokud by se ovšem lék dál spotřebovával podobným tempem jako dosud, hrozí jeho expirace.

Nemocniční lékárna nemá žádné pokyny od ministerstva, jak postupovat, pokud lék zůstane ležet na skladě. Expirace je do konce ledna 2023 a nemocnice nakoupila celkem šest tisíc dávek, z toho použila zatím pouze 160.