Babiš oznámil, že zůstane ve sněmovně, i když ANO skončí v opozici

Události: Hnutí ANO po volbách (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) sdělil ve svém videu na sociálních sítích, že zůstane ve sněmovně, i kdyby jeho hnutí ANO nebylo v příští vládě. Začátkem tohoto týdne v předvolebním rozhovoru řekl, že by z politiky odešel, pokud by hnutí skončilo v opozici. Současný šéf dolní parlamentní komory Radek Vondráček současně v sobotu sdělil, že ANO bude chtít znovu obsadit post předsedy Poslanecké sněmovny.

Babiš konstatoval, že by v dolní komoře zůstal a z opozice sledoval, jak jeho oponenti v čele s předsedou ODS Petrem Fialou plní své sliby. „Zkrátka to nevzdám, mám pro vás špatnou zprávu, zůstanu v té sněmovně. Pokud skončíme v opozici, tak tam budu a budeme sledovat všechny sliby pana Fialy, těch 100 miliard úspor a všechny ty kecy,“ uvedl. Byl by zvědav, jak to dosavadní opoziční koalice zvládnou, doplnil.

Babiš v neděli jednal s prezidentem Milošem Zemanem, který byl posléze hospitalizován. Ve svém videu se premiér ke schůzce blíže nevyjádřil. „My samozřejmě oslovíme SPOLU, respektive ODS k jednání a uvidíme, jestli budou chtít jednat,“ řekl ke svým záměrům pro další povolební vyjednání.

Předsedové SPOLU a Pirátů se Starosty se v memorandu zavázali, že o vládě nebudou jednat s žádnými dalšími subjekty. „I když to vypadá, že jsme prohráli, tak čas určitě běží v náš prospěch,“ prohlásil Babiš.

Premiér také sdělil, že „nikdo nikdy tolik pro tuto zemi neudělal“ jako on a hnutí ANO. Je prý rád, že byli poraženi Piráti, podle něj jsou „horší než ti, co tady kradli do roku 2013“. „Ten jediný program pětikoalice zbavit se nenáviděného Babiše nakonec přebil všechno. Já to nechám na historiky, proč se tak stalo, jak je to vůbec možné. Asi jsme něco udělali špatně,“ uvedl s tím, že voliči se tak rozhodli, ale že lidé mají krátkou paměť.

Kritika výsledků v Praze

Babiš se při sobotním příchodu do volebního štábu snažil tvářit spokojeně, přestože na počty hlasů volby nevyhrál. Poslanců má ale jeho hnutí nejvíc. Na tiskové konferenci po sečtení většiny okrsků považoval získaných víc než sedmadvacet procent za úspěch.

„Náš výsledek je skvělý, sami jsme takový výsledek nečekali, ještě v červnu jsme měli 22 procent,“ sdělil. V sobotu krátce po podvečerním příjezdu do Centra pohybové medicíny, kde mělo hnutí ANO svůj volební štáb, však mezi svými spolustraníky zkritizoval výsledky hnutí ANO v Praze. Nelíbilo se mu, že získalo jen sedmnáct a půl procenta. A svou kritiku zopakoval i na tiskové konferenci.

„Prohráli jsme samozřejmě kvůli Praze. Praha nás porazila jako vždycky,“ uvedl. S kritikou výsledku hnutí ANO v Praze ale nesouhlasí lídr pražské kandidátky Patrik Nacher. „Já to upřímně beru jako kolorit, protože všichni věděli, že v Praze jsou výsledky vždycky jiné než ve zbytku republiky. Já to tak neberu, já jsem tady dělal maximum,“ podotknul.

Kdo bude sestavovat vládu

V sobotu večer o další povolební strategii jednalo předsednictvo ANO, ale bez konkrétního výsledku. „Pan premiér má nějakou představu, pan premiér říká, že chce dát jasnou nabídku, nechce nic zbytečně prodlužovat,“ řekl předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček. 

Dosavadní šéf sněmovny se též domnívá, že má logiku, aby byl předsedou dolní komory zástupce strany s nejsilnějším poslaneckým klubem – čili někdo z ANO. Předsednický post je navíc i strategicky významný. Předsedu vlády sice jmenuje prezident, má ale jen dva ze tří pokusů a ten poslední připadá právě na šéfa dolní komory. 

Koalice SPOLU ovšem předpokládá, že předsedou sněmovny bude její nominant - v České televizi to řekl šéf lidovců Marian Jurečka. „Dává to logiku, jsme vítězové voleb,“ dodal.

„V tuto chvíli jsme, co se týče mandátů, uspěli ve volbách nejlépe. A myslím si, že i z hlediska zvyklostí a z hlediska respektu k výsledkům voleb by pan premiér měl být pověřen vyjednáním k sestavení vlády,“ sdělil Vondráček. Poslanecký klub hnutí, který rozhodne o dalších povolebních krocích hnutí ANO, se sejde v úterý.

Vyluxované hlasy

Koalice SPOLU vyhrála letošní sněmovní volby nad hnutím ANO o 0,67 procenta, což představovalo 35 765 hlasů. Byl to nejtěsnější rozdíl mezi vítězem a druhým v pořadí v historii obsazování dolní komory Parlamentu.

Sněmovní volby zároveň přinesly i jeden paradox. Přestože hnutí ANO získalo ve volbách méně hlasů než SPOLU, bude mít v dolní parlamentní komoře sedmdesát dva mandátů. Tedy o jeden víc než právě poslanci zvolení za ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Je to způsobeno tím, že v jednotlivých krajích je k zisku mandátu potřeba různý počet hlasů.

„Je to hezky vidět na příkladu Moravskoslezského kraje, kde k zisku deseti mandátů potřebovalo hnutí ANO přibližně 195 tisíc hlasů. Když to srovnáme se Středočeským krajem, tak tam koalice SPOLU, která v kraji zvítězila, potřebovala k zisku devíti mandátů 203 tisíc hlasů,“ vysvětlil politolog ČT Kamil Švec.

Hnutí ANO také postihl pokles voličské přízně, dostalo 1 458 140 hlasů, což je o 41 973 méně než v roce 2017. Méně hlasů dostala také KSČM, ČSSD či SPD. Podle sociologa Daniela Prokopa ze společnosti PAQ Research ANO v některých regionech „zkanibalizovalo“ jejich voliče a získalo na úkor zmíněných tří stran zhruba pět procent hlasů, současně se ale v případě ČSSD a KSČM připravilo o potenciální koaliční partnery, kteří se tak nedostali do sněmovny.

V pořadu Otázky Václava Moravce se prezentovala analýza dat z volebních okrsků, podle níž 74 procent voličů hnutí ANO z roku 2017 zůstalo u hnutí ANO i teď. „Hnutí ANO dokázalo elektorát relativně udržet,“ uvedl Prokop.