Česko požádalo Rusko o právní pomoc s vyšetřováním vrbětických výbuchů

Česká republika požádala Ruskou federaci a také několik dalších států o právní pomoc v souvislosti s vyšetřováním okolností výbuchů muničních skladů ve Vrběticích. Deník N uvedl, že Rusko odmítlo vyřídit právní pomoc, podle zdroje deníku lze ale odpověď považovat za doznání. Čeští vládní politici již dříve uvedli s odvoláním na zjištění policie a tajných služeb, že jsou ze způsobení explozí důvodně podezřelí příslušníci ruské vojenské rozvědky. Krajské státní zastupitelství v Brně zatím nedokáže odhadnout, jak dlouho bude ještě vyšetřování pokračovat.

Úkony trestního řízení v kauze Vrbětice se podle brněnského krajské státního zastupitelství, které vyšetřování dozoruje, odehrávají nejen na území České republiky. O součinnost vyšetřovatelé požádali několik evropských zemí.

„Pochopitelně byla žádost o právní pomoc odeslána i do Ruské federace. Nyní postupně získáváme a analyzujeme výsledky právních pomocí, které nám již byly doručeny. Na výsledky dalších právních pomocí ještě čekáme,“ uvedl dozorující státní zástupce Martin Malůš.

Deník N však ve středu s odvoláním na vysoce postavený zdroj obeznámený s vyšetřováním napsal, že Rusko již odpovědělo. Podle deníku v odpovědi stojí, že s ohledem na ochranu svých výsostných zájmů Rusko právní pomoc vyřizovat nebude. Další zdroj deníku ovšem zhodnotil ruskou odpověď jako „svého druhu písemné doznání“.

Dodal, že nemůže odhadnout, jak dlouho ještě vyšetřování potrvá. Orgány činné v trestním řízení podezírají nadále příslušníky ruské vojenské rozvědky z toho, že umístili v muničních skladech nástražné zařízení, které iniciovalo explozi. „Dosud je prováděno rozsáhlé šetření, jehož cílem je zmapování pohybu a kontaktů podezřelých osob zejména v blízké časové souvislosti se šetřenými skutky,“ dodal Malůš. Vyšetřovatelé podle něj také opatřují důkazy, které by měly objasnit motivy pro způsobení obou výbuchů.

O zodpovědnosti ruských agentů za výbuchy poprvé veřejně promluvili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) letos 18. dubna. Česko v souvislosti se zjištěními ohledně Vrbětic vyhostilo osmnáct pracovníků ruské ambasády v Praze, které české bezpečnostní složky identifikovaly jako důstojníky ruských tajných služeb SVR a GRU. Moskva odpověděla vypovězením části českých diplomatů. Později, po dalším vzájemném vypovídání pracovníků ambasád, přistoupila na paritu, tedy shodný počet českých diplomatů v Moskvě a ruských v Praze.

V květnu se ocitla Česká republika po boku Spojených států na ruském seznamu „nikoli přátelských zemí“. 

Při výbuchu prvního vrbětického skladu v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý explodoval v prosinci téhož roku. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. V době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav.