168 hodin: Češi mají stále jedny z nejdražších mobilních dat. Čtvrtý operátor v nedohlednu

168 hodin: Vláda operátorů (zdroj: 168 hodin)

Mobilní data patří v Česku stále mezi nejdražší v Evropě. Situaci nezměnila ani aukce kmitočtů z loňského podzimu. Levnější tarify přitom před dvěma lety sliboval premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Reportáž pro pořad 168 hodin připravili Václav Crhonek a David Sebíně.

Podle průzkumu společnosti Rewheel jsou v Česku druhá nejdražší mobilní data ze všech států Evropské unie. Dražší jsou pouze v Řecku. Situace je dokonce horší než před dvěma lety. Tehdy Česko v mezinárodním přehledu předstihlo i Maďarsko.

Za levnější mobilní data se před krajskými volbami zasazoval především premiér Andrej Babiš. „Věřte mi, že skutečně je prioritou hnutí ANO a mojí prioritou, abych něco s těmi předraženými mobilními daty a mobilními operátory udělal. V minulosti pan Mládek (předchozí ministr průmyslu a obchodu za ČSSD) s tím neudělal vůbec nic,“ stěžoval si předseda vlády v roce 2019.

Maloobchodní ceny dat v Česku patří k nejvyšším v Evropě dlouhodobě. Například za nejlevnější tarif s jedním gigabytem mobilních dat a třiceti minutami volání spotřebitelé zaplatí 21 euro (zhruba 530 korun), což je téměř dvojnásobek průměrné ceny v Evropské unii. Vyplývá to z průzkumu DESI 2020, který zveřejnila Evropská komise.

Data v Česku levná už jsou, tvrdí Havlíček

Podle současného ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) data v Česku už zlevnila. Odvolává se přitom na slevové balíčky pro firmy. Na ně ale lze dosáhnout, jen když je zaměstnancům nabídne zaměstnavatel. Druhou možností je slevu usmlouvat přímo s operátorem.

„Cena základních tarifů se drží vlastně pořád přibližně na stejné úrovni, nebo se malinko zvyšuje. Pan ministr přejímá argumentaci operátorů. Samozřejmě, pokud si chcete vyhádat lepší cenu, tak můžete, to tady platí už roky.“ upozorňuje šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek.

Ministerstvo navíc argumentuje vlastním průzkumem, podle kterého se Česko cenově drží v evropském průměru. Cena podle něj klesla za poslední dva roky o polovinu. Průzkum ale pracuje s tarify, které nabízejí mobilní data s velmi omezenou rychlostí připojení.

„Máte tarif zpomalený čtyřikrát nebo desetkrát oproti běžné rychlosti. Omezuje vás to v načítání internetových stránek nebo pouštění videa ve vyšší kvalitě,“ tvrdí redaktor Deníku N Jan Úšela.

Mobilní data už před volbami netáhnou

Situaci měl změnit očekávaný příchod čtvrtého mobilního operátora. Aukce kmitočtů z loňského podzimu přivedla na trh tři nové společnosti, které ale mobilní služby nenabízí. Signál mají jen ve velkých městech a ve zbytku země jsou spotřebitelé závislí na stávajících operátorech, kteří proto o ceně nadále rozhodují sami.

Čtvrtý operátor byl také silným předvolebním slibem hnutí ANO. „Jsem přesvědčen, že je dotlačíme, aby naši lidé měli dobré tarify. A stejně je to o tom, aby čtvrtý operátor skutečně přišel a nebyl závislý na stávajícím kartelu,“ prohlašoval před dvěma lety Babiš.

Podle bývalého předsedy Českého telekomunikačního úřadu Jaromíra Nováka, ale stát nikdy neměl ambici nového operátora na trh přivést.

„Z hlediska politiky nebo politiků, politických stran je to podle mě špatně splnitelné, protože vlastně nemají žádné přímé páky na to, aby se ceny měnily,“ upozorňuje Slížek. Mobilní data proto tématem letošních parlamentních voleb nejsou.