Od pondělí se zpřísní podmínky pro návrat z Německa, bude mezi červenými zeměmi

Od pondělí se turistům ztíží návrat ze sousedního Německa, na mapě cestovatele se přesune do zemí s vysokým rizikem nákazy označených červenou barvou. Lidé musí v Česku podstoupit PCR test a do jeho výsledku zůstat v samoizolaci. Výjimku mají očkovaní a ti, kteří v posledním půlroce prodělali covid-19. Epidemie koronaviru v Česku dál mírně zrychluje. Reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného vzrostlo z 1,0 na hodnotu 1,05.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Dosud bylo Německo mezi zeměmi se středním rizikem označenými oranžově, při návratu z těchto států jsou podmínky mírnější.

Změny vycházejí z dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Na přesun Německa upozornil na Twitteru i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Už i Německo se nově na mapě ECDC objevilo mezi takzvanými červenými zeměmi. Tedy státy s vysokým rizikem nákazy. Znova bych vás chtěl požádat, abyste byli opravdu opatrní. A pokud ještě nejste, nechte se prosím očkovat,“ napsal.

Po příjezdu z červených a tmavě červených zemí musí lidé mezi pátým a čtrnáctým dnem na PCR test. Dokud nemají výsledek, musí zůstat v samoizolaci. Pokud cestují hromadnou dopravou, musí mít test i před odjezdem. Podmínky testování a samoizolace se netýkají lidí, kteří jsou plně očkováni nebo do 180 dní po prodělání covidu-19.

Ministerstvo zahraničí dodalo, že zároveň bude platit zachování všech výjimek pro malý příhraniční styk a pendlery.

V Německu v poslední době stoupá takzvaná sedmidenní incidence, která udává, kolik lidí se v průměru nakazilo na sto tisíc obyvatel. V pátek ráno se tento údaj nacházel na hodnotě 70,3, před týdnem to bylo 48,8. V Česku zůstává devět dní v řadě na hodnotě 12. 

Reprodukční číslo se ve středu po čtyřech dnech vrátilo v Česku na hodnotu jedna, předtím bylo čtyři dny pod touto sledovanou hranicí. Incidenční číslo, které ukazuje týdenní počet nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel, zůstává devět dní v řadě na hodnotě dvanáct. Velké rozdíly jsou ale mezi kraji i okresy.

Všechny dosavadní pracovní dny tohoto týdne laboratoře odhalily víc než dvě stovky nakažených, ve čtvrtek jich přibylo 211, to je o 45 víc než před týdnem. 

Počet lidí, kteří jsou s koronavirem v nemocnicích, se výrazně nemění. Ve čtvrtek jich bylo pětašedesát, podobně jako o den i o týden dříve. V těžkém stavu je nyní třináct pacientů s covidem.

Odborníci očekávají, že s nynějším návratem lidí z dovolených a dětí z prázdnin bude epidemie sílit. I při vysoce rizikovém scénáři vývoje by mohlo být v nemocnicích kvůli covidu v druhé polovině září kolem pěti set lidí, z toho necelá stovka na jednotkách intenzivní péče. Když letos v březnu zasáhla Česko dosud nejsilnější vlna epidemie, bylo v nemocnicích přes devět tisíc lidí, stovky z nich potřebovaly intenzivní péči a nemocnice byly na hraně svých kapacit.

Od začátku loňského března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo v zemi potvrzeno téměř 1,68 milionu případů. Drtivá většina nakažených se vyléčila a 30 399 lidí s covidem zemřelo. Na tento týden zatím připadají tři úmrtí.

Zdravotníci ve čtvrtek naočkovali proti koronaviru celkem 31 107 lidí, v mezitýdenním srovnání je to asi o čtrnáct tisíc méně, údaje za uplynulý den se ale mohou ještě navýšit. Dokončené očkování má nyní v republice přes 5,6 milionu lidí, tedy víc než polovina všech obyvatel. Cílem je dosáhnout proočkovanosti minimálně sedmdesát procent populace. Očkovat je nyní možné od dvanácti let.

Třetí dávka očkování

Několik lidí z rizikových skupin už v Česku dostalo třetí dávku vakcíny proti koronaviru, uvedl Radiožurnál. I když přeočkování vybraných obyvatel podpořila Česká vakcinologická společnost a další odborné skupiny, ministerstvo zdravotnictví by mělo o podávání třetích dávek oficiálně rozhodnout do konce srpna. V pondělí bude přeočkovávání řešit Rada vlády pro zdravotní rizika.

Vakcinaci třetími dávkami potvrdila fakultní nemocnice v pražském Motole. Ani po ukončeném očkování dvěma dávkami vakcíny společností Pfizer a BioNTech se totiž u některých vysoce rizikových transplantovaných pacientů podle nemocnice nevytvořilo dostatečné množství protilátek.

Dalšího očkovaného třetí dávkou mají i ve středních Čechách. „Pacient byl poučený, že to není doposud schválená strategie, ale že to je na doporučení vyššího pracoviště. Je to za souhlasu jak pacienta, tak samozřejmě toho pracoviště,“ řekl rozhlasu primář interny Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi Martin Polák, který je současně krajským koordinátorem očkování.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) minulý týden uvedl, že třetí dávka očkování proti covidu bude v Česku primárně pro rizikové skupiny. Tento týden Vojtěch Radiožurnálu řekl, že jakékoli podání třetích dávek před zveřejněním ministerského stanoviska by spadalo do režimu off-label, tedy mimo schválenou registraci. „Asi to možné je,“ podotkl. Dodal, že o podávání třetích dávek nemá žádné informace.