Středeční ráno přineslo na Šumavu a do Jizerských hor mráz, další dny budou deštivé

Kvůli slabému větru a malé oblačnosti bylo středeční ráno chladné. Na horách teploty ojediněle klesly i k bodu mrazu. Na Jizerce v Jizerských horách bylo minus 0,7 stupně Celsia, informoval Pavel Jůza z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Na šumavské stanici Kvilda-Perla, která leží v mrazové kotlině, rtuť klesla na minus 0,4 stupně Celsia. Středa by také měla být v dohledné době posledním dnem bez srážek. Na Facebooku to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Na Jizerce jsou dvě stanice. Na té, která je v podstatě ve vesnici, bylo plus 0,1 stupně. Na stanici Jizerka-rašeliniště, která je asi o kilometr dále, bylo minus 0,7 stupně,“ sdělil Jůza. Dodal, že těsně nad nulu klesla teplota v noci na dalších místech v Jizerských horách. „Stanice Bedřichov – Nová Louka měla 0,5 stupně a Smědava 1,3,“ řekl.

Teploty v nižších a středních polohách se kolem páté ranní pohybovaly nejčastěji mezi šesti a 11 stupni. Odpolední teploty vystoupí při převážně polojasné obloze většinou na 18 až 22 stupňů Celsia.

„V noci na čtvrtek začne počasí u nás ovlivňovat tlaková níže nad Polskem, kolem které do střední Evropy pronikne chladnější a vlhký vzduch,“ uvedli meteorologové.

Ve čtvrtek má být oblačno až zataženo, od severozápadu se postupně na většině území objeví déšť nebo přeháňky. Nejnižší teploty klesnou na 14 až deset stupňů Celsia, na jihovýchodě ojediněle až na osm stupňů. Déšť očekává ČHMÚ i v dalších dnech.