Evakuovaní Afghánci jsou vzdělaní a prověření, míní Hřib. Podle Okamury je jejich přijímání problematické

Události, komentáře: Jak Česko pomůže afghánským uprchlíkům? (zdroj: ČT24)

Situace v Afghánistánu připravila o střechu nad hlavou statisíce lidí. OSN varuje, že většina tamních obyvatel není kvůli nestabilní situaci schopna opustit zemi. Apeluje proto na okolní státy, aby otevřely své hranice. Pro přijímání pomocníků tuzemské armády na území Česka se v pátečních Událostech, komentářích vyjádřil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle místopředsedy sněmovny Tomia Okamury (SPD) má pomoc směřovat do konkrétních míst, nikoliv řešit problém na území České republiky.

„Jsme pro přijetí pracovníků, kteří naší armádě pomáhali v Afghánistánu na zahraniční misi a pracovníků například také české ambasády v Kábulu,“ sdělil Hřib. Okamura s přijímáním tlumočníků nesouhlasí. Problém vidí zajména v náboženství. „Islám je zcela nekompatibilní se svobodou a demokracií,“ řekl Okamura. Zdůraznil například problém práva šaría či nerespektování žen či sexuálních menšin.

Hřib upozornil, že se jedná zejména o vysokoškolsky vzdělané lidi. Jejich prověřování považuje za zodpovědnost vlády. „Jsou tam lidé, kteří pracovali na naší ambasádě v Kábulu, ti už prověřeni byli. A pokud je mi známo, tak abyste mohl pracovat pro naši armádu, tak také musíte projít prověřením,“ zdůraznil. Dodal zároveň, že má důvěru v české tajné služby.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) resort zatím neví, kolik evakuovaných afghánských spolupracovníků a jejich rodin bude chtít zůstat do budoucna v Česku. Informace bude úřad mít až po ukončení jejich karantény a následných pohovorů. Ve čtvrtek ministr jednal o případné pomoci s integrací Afghánců se šéfem Asociace krajů Martinem Kubou (ODS). O konkrétní podporu zatím ale nežádal.

Hřib uvedl, že samosprávy do procesu integrace mohou nastoupit až v pozdější fázi. „Například pokud bude problém s kapacitami pobytových zařízení žadatelů o azyl. Tehdy teprve nastupuje samospráva,“ přiblížil. Právě s poskytnutím ubytování by podle něj mohlo hlavní město pomoci. 

Okamura tuto možnost kritizoval. Poukázal na to, že by spolupracovníci armády dostali byty, zatímco mladé rodiny na ně nemohou dosáhnout. „Jako obyvatel Prahy jsem zděšen,“ řekl.  Obává se také vyšší kriminality. „Máme tady dost svých problémů. Netahejme sem nějaké další z rozvojového světa,“ dodal s tím, že pomoc by měla být směřována do tamních oblastí, nikoliv na území Česka. 

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg v pátek oznámil, že spojenecké síly z Afghánistánu evakuovaly přes 18 tisíc lidí. Nyní počítají s dalšími tisíci, které dopraví do bezpečí. Ubezpečil, že NATO udělá vše pro to, aby se z Afghánistánu nestala nová základna terorismu. Poděkoval vojákům, kteří zabezpečují letecký koridor na kábulském letišti. Ten by podle něj nakonec mohl fungovat déle, než se předpokládalo.