Španělské dráhy koupily polovinu českého Leo Expressu, píše Zdopravy.cz

Jeden z největších evropských železničních dopravců začne podnikat v Česku. Španělské státní dráhy Renfe po měsících jednání oznámily, že kupují padesát procent českého soukromého dopravce Leo Express. Píše o tom server Zdopravy.cz. Podle tiskové zprávy španělského dopravce již k nákupu došlo. Vyjádření Leo Expressu server zjišťuje.

Definitivní potvrzení plánu vydalo španělské ministerstvo financí, které muselo akvizici schválit. Společnost Renfe Operadora transakci vysvětluje snahou o další expanzi do zahraničí. Kupní cenu ale nezveřejnila.

„Jde o součást naší strategie udělat z Renfe více mezinárodní společnost,“ uvedl dopravce v prohlášení. Podle něj má zejména český, slovenský a polský trh velký potenciál pro rozvoj.

Kvůli liberalizaci železnice se Renfe snaží více expandovat v zahraničí a očekává, že do roku 2028 bude dvacet procent jejích tržeb pocházet ze zahraničí. Koupí Leo Expressu se jí otevírají dveře na trhy v České republice, na Slovensku a v Polsku a získá zdroje a licence pro přístup na německý trh.

„Leo Express pokročil ve vyjednávání se španělským státním dopravcem Renfe, který má zájem o vstup do společnosti ve formě padesátiprocentního podílu. Podepsání investiční smlouvy je dalším krokem ke vstupu strategického investora do Leo Expressu. Podmínky investiční smlouvy jsou předmětem obchodního tajemství, a proto se k nim Leo Express nemůže blíže vyjadřovat,“ řekl k transakci mluvčí firmy Emil Sedlařík.

Španělská společnost vyjma své domovské země působí například také ve Spojených státech a Saúdské Arábii. Podílí se též na projektu Rail Baltica, který má do roku 2026 spojit Varšavu a Tallinn. 

Leo Express je soukromý železniční a autobusový dopravce, společnost v roce 2010 založil podnikatel Leoš Novotný. Před pandemií celá skupina zaznamenala zisk 150 milionů korun. Kladné hospodaření vykázala i v roce 2018. Obrat jí předloni vzrostl zhruba o čtvrtinu téměř na 1,1 miliardy korun.