Policie zahájila trestní stíhání fotbalového klubu Slavoj Vyšehrad v kauze kolem exmístopředsedy FAČR

Kriminalisté obvinili pražský fotbalový klub Slavoj Vyšehrad v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy a zpronevěry peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu. Státní zástupkyně Daniela Bártíková z Vrchního státního zastupitelství v Praze uvedla, že v kauze byla obviněna jedna právnická osoba. Člen představenstva FC Slavoj Vyšehrad Pavel Vandas poté České televizi potvrdil stíhání klubu. V kauze je obviněno také 22 lidí, včetně bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra.

„K případu údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy lze sdělit, že dne 11. června 2021 bylo vydáno usnesení o zahájení trestního stíhání vůči jedné právnické osobě,“ uvedla pro ČT státní zástupkyně Bártíková.

Klub České televizi potvrdil, že trestní stíhání bylo zahájeno proti němu. „Podstatou usnesení o zahájení trestního stíhání právnické osoby FC Slavoj Vyšehrad je stále jen jednání bývalého sportovního ředitele našeho klubu Romana Rogoze a nikoli společnosti jako takové,“ uvedl pro ČT Pavel Vandas s tím, že policie bude vyšetřovat, zda mohl klub jednání ředitele zabránit.

Rogoz působil v pražském fotbalovém klubu od roku 2018 až do loňska. Předtím vykonával pozici sportovního ředitele v Příbrami, kde čelil obžalobě z toho, že měl nabídnout úplatek za ovlivnění utkání mezi Příbramí a Českými Budějovicemi. Soud ho nakonec obvinění zprostil.

Rogoz údajně v organizované skupině kolem bývalého místopředsedy fotbalové asociace Berbra figuroval jako spojka mezi rozhodčími a sportovními funkcionáři. Právě prostřednictvím rozhodčích měla organizovaná skupina ovlivňovat výsledky utkání. Podle médií mělo jít hlavně o utkání FC Slavoj Vyšehrad, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí ligy do druhé. Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek.

„Orgány činné v trestním řízení posuzují míru zavinění právnické osoby, se kterou pan Rogoz spolupracoval, zda byla schopna prověřovanému jednání pana Rogoze zabránit, nebo jaká učinila opatření, aby k prověřovanému jednání nedocházelo,“ doplnil Vandas k obvinění Slavoje Vyšehrad s tím, že v usnesení nejsou uvedeny žádné nové skutečnosti než ty, které byly dříve uvedeny v usnesení o zahájení trestního stíhání ostatních obviněných z října roku 2020.

Fotbalový klub podal proti zahájení trestního stíhání stížnost. Vandas dodal, že o ní nebylo dosud rozhodnuto.

Zabavené miliony při razii

Kauzu údajného ovlivňování utkání prostřednictvím rozhodčích rozpoutal v polovině října policejní zásah na několika místech v zemi včetně pražského sídla asociace. Při razii policie zabavila miliony korun v hotovosti, které patřily Berbrovi. Kromě Rogoze a Berbra je v kauze kolem ovlivňování zápasů obviněno ještě dalších 20 lidí.

V květnu policie rozšířila trestní stíhání několika lidí, které nově zahrnuje obvinění z korupce, uplácení a přijetí úplatku. Podle kriminalistů Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850 tisíc korun z plzeňského krajského svazu.

Všichni obvinění jsou vyšetřováni na svobodě. V lednu policie z vazební věznice propustila také Berbra a Rogoze. Vazba na ně byla uvalena loni v říjnu proto, aby nemohli ovlivňovat svědky.