Další případy covidu v českém týmu. Babiš mluví o skandálu, olympijský výbor zahájil vyšetřování

Události: Skandál okolo nákazy v letadle na olympiádu (zdroj: ČT24)

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval a místopředseda Filip Šuman začali vyšetřovat události v olympijském speciálu, kterým v pátek odletěli do Tokia Češi, u nichž se objevil koronavirus. Už se jedná o šest případů, počínaje lékařem Vlastimilem Voráčkem, kterého odhalily už testy na letišti v Tokiu a který podle informací serveru Seznam Zprávy nebyl očkován. Premiér Andrej Babiš (ANO) mluví o skandálu, vyšetřování chystá i komise ministerstva zdravotnictví.

Dohlížet na vyšetřování ČOV bude ombudsman olympijského výboru Alexander Károlyi. „Vyšetřování se konkrétně zaměří na to, zda byla dodržena všechna bezpečnostní opatření proti šíření nemoci covid-19 před, v průběhu a po charterovém letu a jestli někteří jednotlivci při cestě nezanedbali své povinnosti. Výsledek vyšetřování bude zveřejněn do 14 dnů,“ uvedl výbor v tiskové zprávě.

Příčiny série covidových případů bude ale vyšetřovat i komise resortu zdravotnictví. S ministrem Adamem Vojtěchem (za ANO) se na tom domluvil předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser. „Pochybení ČOV nemůže v žádném případě vyšetřovat jeho vlastní vedení. Musí se vyšetřit celé toto pochybení. Na tom jsem již domluven s ministrem zdravotnictví. Komisi by měli vést odborníci z hygienické stanice,“ uvedl Neusser.

Podle potvrzených informací na palubě občas někdo během čtrnáctihodinového letu roušku sundal. Například nakažený Ondřej Perušič ale měl v letadle nasazený respirátor a je očkovaný proti koronaviru.

Volejbalisti Ondřej Perušič a David Schweiner
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

„ČOV přiznal, že v rámci toho letadla se žádná opatření nedodržovala. Všichni sundali respirátory a podobně. Taky by si měli všichni uvědomit, že ta nákaza tady pořád je a dodržování opatření je naprosto klíčové,“ reagoval ministr zdravotnictví Vojtěch.

„My dlužíme omluvu těm sportovcům, kteří možná měli životní šanci na olympiádě a nemohli ji realizovat,“ omluvil se ředitel ČOV Jiří Kejval. Vedení výpravy bezprostředně po prvním zachyceném případu ubytovalo všechny sportovce z tohoto letu na jednolůžkových pokojích a doporučilo jim, aby se drželi stranou od ostatních.

„Český olympijský výbor bere situaci maximálně vážně a hned od začátku přijal veškerá nutná opatření k minimalizaci rizika pro zúčastněné členy týmu. Vedení výpravy aktuální stav řeší v souladu s japonskými organizátory a úřady intenzivně téměř 24 hodin denně,“ uvedl výbor.

Ortoped Voráček, který byl prvním pozitivně testovaným, působí například v Centru pohybové medicíny Pavla Koláře a je dlouholetým lékařem českého fedcupového týmu. Podle Seznam Zpráv není očkován proti covidu-19. On sám se ale ohradil proti označování za zdroj nákazy. Příznaky covidu neměl a nemá.

Markéta Vondroušová a Vlastimil Voráček
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Dlouholetý lékař českého fedcupového týmu podle svých slov splnil všechny podmínky zařazení do české výpravy. „Ohledně olympijských her v Tokiu byly zadány určité předpoklady organizátory Her, podle kterých se může sportovec a doprovod účastnit. Očkování bylo zadané jako dobrovolné,“ uvedl.

Je přesvědčen, že odletěl zdravý. „Kromě proběhlých povinných negativních PCR testů před odletem, dokonce v rozdílných laboratořích, se testuji nezávisle i sám a kontroluji a udržuji imunologicky relevantní parametry v krvi a tím si zvyšuji odolnost. Předem a ani do dneška jsem neměl a nemám žádné klinické příznaky covidového onemocnění a jsem kompletně fit,“ uvedl ve vyjádření pro média.

„Pokud ten lékař neměl žádné zdravotní důvody proto, aby se nemohl naočkovat, tak to skutečně považuji za naprosto nezodpovědné,“ vyjádřil se ministr zdravotnictví.

Devadesátka: Olympiáda v Tokiu ve stínu epidemie (zdroj: ČT24)

„Doktora Voráčka nominoval tenisový svaz na základě jeho odborných schopností. Očkování není podmínkou účasti na olympijských hrách a nelze ho vynucovat ani podle Olympijské charty, i když my jsme ho samozřejmě důrazně doporučovali všem,“ uvedl ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi. 

„Nehledejme problém, kde není. Podstatou celé tragédie řady sportovců je, že jejich mnohaleté snažení a úsilí bylo zmařeno tím, že Český olympijský výbor nesplnil jeden ze svých hlavních úkolů – bezpečně dopravit sportovce do dějiště Her,“ uvedl šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

„Pokud jde o nominaci doktora Vlastimila Voráčka, byl stejně jako na minulých Hrách součástí lékařského zabezpečení mise ČOV, když na formálním nominačním dokumentu byl dodatečně doplněn na základě žádosti šéfa mise Martina Doktora. Jeho účast neschválil výkonný výbor Českého tenisového svazu a já o ní ani nevěděl. Řešil jsem účast tenistek a tenistů. Ale opakuji, to není podstata problému,“ dodal Kaderka.

Další nakažení

Postupně se objevily další případy. Naposledy se jako pozitivní ukázal silniční cyklista Michal Schlegel. Pro Pavla Širučka a Nausch Slukovou a i Schlegela desetidenní izolace znamená, že nemohou zasáhnout do olympijských soutěží. Perušič, který byl pozitivní nejdříve, by mohl s Davidem Schweinerem stihnout alespoň druhý zápas ve skupině. V podezření je ještě jeden český sportovec.

V pátek začínají pro českou výpravu olympijské soutěže, jako první by do nich měla vstoupit lukostřelkyně Marie Horáčková.

Stolní tenista Pavel Širuček
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

„Vedení Českého olympijského výboru považuje nyní za maximálně důležité, aby se čeští sportovci mohli v klidu soustředit na bezproblémovou a co nejlepší možnou přípravu na sportovní výkon. Žádné další komentáře proto nebude ČOV v tomto případu poskytovat, dokud vyšetřování nebude uzavřeno a nebude zveřejněna zpráva o jeho výsledku,“ dodal olympijský výbor.

Speciálem cestovalo 42 lidí včetně čtrnácti sportovců. Letěly oba beachvolejbalové páry, sportovní gymnasté Aneta Holasová a David Jessen, lukostřelkyně Horáčková, šermíř David Jurka, cyklisté Michael Kukrle, Michal Schlegel a Tereza Neumannová a trojice stolních tenistů Pavel Širuček, Lubomír Jančařík a Hana Matelová. V karanténě nebo v samoizolaci jsou z letadla všichni cestující, sportovci ale mohou trénovat a soutěžit s výjimkou nakažených.

Plážová volejbalistka Markéta Nausch Sluková
Zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK/Stejskal Ivo

Nausch Sluková: Je to obrovské zklamání

„Převažuje obrovské zklamání. Vím, že se dějou ve světě výrazně horší věci, ale popravdě, v našem sportovním mikrosvětě, v kterém jsme teď žily a žijeme, je pro mě strašně smutné, že jsme musely s Bárou (spoluhráčkou Barborou Hermannovou, pozn. red.) ukončit naši cestu do Tokia a v Tokiu, které mělo být vrcholem, takovýmhle způsobem,“ řekla Nausch Sluková v nahrávce pro média.

Sluková a Hermannová byly od doby Nauschova pozitivního testu v samoizolaci na pokoji v olympijské vesnici.

„Posledních pět šest dnů bylo opravdu psychicky hodně náročných,“ řekla Nausch Sluková. Za posledních čtyřiadvacet hodin podle svých slov podstoupila až osm testů. „Některé vyšly pozitivně, některé byly ambivalentní a něco bylo negativní. Nakonec jsem bohužel obdržela definitivní verdikt, který je pozitivní,“ popsala.

„Strašně to bolí a zatím jsem celou tuhle situaci nestrávila a nevím, jak s tím vším naložit. Už jsme si poplakaly, zanadávaly, zase poplakaly,“ přiznala třiatřicetiletá pražská rodačka a dodala: „Doufám, že nebudou následovat další sportovci, protože tohle je noční můra každého olympionika, který se dostane až takhle daleko a těsně před branami se něco takového stane.“ 

Šéf agentury Sport Invest Marketing David Trávníček, který zastupuje Nausch Slukovou, označil počínání olympijského výboru při organizaci dopravy sportovců za amatérismus.

„Neskutečně podceněná logistika sportovců do Tokia je v našich očích čistým amatérismem, selhání toho, kdo měl na starosti výpravu charterového letu, ne lidí na palubě. V letu z 16. července pod organizační hlavičkou výboru očividně neexistovala jakákoliv standardní protiepidemická opatření na letišti i během letu samotného, celá situace vyústila v množství pozitivních případů mezi sportovci i samotnými funkcionáři ČOV,“ uvedl.

Babiš: Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát

K případu se už vyjádřil i premiér Andrej Babiš. Považuje za skandální, že s českou výpravou letěl lékař neočkovaný proti covidu-19. „Považuji to za skandální, hrubě se mi to nelíbí. Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát,“ uvedl Babiš.

Premiér v posledních dnech navštěvuje kraje, kde se otevírají centra pro očkování proti covidu-19 bez předchozí registrace. „Všude přesvědčujeme lidi, aby se naočkovali. A tady lékař naší delegace není naočkován. Je to hlavně nefér vůči sportovcům, kteří bohužel asi nebudou moci nastoupit,“ uvedl. Doplnil, že „neuvěřitelná“ situace bude stát peníze i daňové poplatníky.

Server BBC uvedl, že k 21. červenci Mezinárodní olympijský výbor v souvislosti s hrami evidoval 91 případů covidu-19. Velkou část z nich ale tvoří japonští pracovníci na sportovištích. V posledních dnech přibývá pozitivních i mezi sportovci.

Ve středu musela například ze soutěží v taekwondu odstoupit kvůli koronaviru Fernanda Aguirreová z Chile. Po nizozemské skateboardistce Candy Jacobsové měla pozitivní test také nizozemská reprezentantka v taekwondu Reshmie Ooginková.