Na Vysočině pomáhá robot s ochranou stromů proti kůrovci

Události: Na Vysočině pomáhá robot s ochranou stromů proti kůrovci (zdroj: ČT24)

V těchto dnech začíná už druhé letošní rojení kůrovce. V lesích na Vysočině už s předstihem ošetřili vybrané kmeny feromonem, který láká brouky a také insekticidem, který je zabíjí. Využili k tomu prototyp robota. S postřikem po kmenech smrků šplhá až do patnácti metrů.

Robot stoupá skoro až ke koruně stromu a cestou dolů pak pokrývá kmen běžně používaným insekticidem proti kůrovci.  „V okamžiku, kdy se budou pokoušet takto ošetřenou kůru prokousat, tak zahynou,“ uvedl spoluautor aplikátoru Josef Janečka.

Proč je tak důležité aplikovat postřik vysoko do koruny, Janečka vysvětlil tím, že „pro lýkožrouta je přirozené nalétávat do vyšších oblastí toho kmene. V okamžiku, kdy máme ty stromy ošetřené do vysoka, tak je riziko selhání této metody výrazně snížené“. 

Na ošetřený strom pak ještě lesníci připevní sáček s takzvaným agregačním feromonem. Ten napodobuje látku, kterou za normálních okolností produkují brouci, kteří už našli nějaký oslabený strom a snaží se na něj přilákat další jedince. „My tímto imitujeme právě toho samečka, který láká samičku a ostatní samečky na strom. Feromonový odparník je přiláká a postřik je zahubí,“ popsal vedoucí lesního provozu Radek Koudela. 

Feromon by měl přilákat brouky z okolí několika desítek metrů. Lesníci stromy tímto způsobem ošetřují jen na okrajích holin po kůrovcové těžbě, kde škůdce zimuje.

Bratři Janečkovi prototyp šplhavého postřikovače vyvinuli a sestrojili na vlastní náklady. Teď na svého robota dostali patent a budou dál testovat, jak se osvědčí v praxi.