Prezident Zeman příští rok navštíví Čínu, oznámil Hrad

Prezident Miloš Zeman v příštím roce navštíví Čínu. Pražský hrad to oznámil po telefonátu Zemana s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka Si Ťin-pching považuje Česko za klíčového partnera v rámci Evropské unie.

Telefonát se podle Hradu uskutečnil z iniciativy čínského prezidenta. „Prezident republiky Miloš Zeman ve středu dne 7. července 2021 telefonicky hovořil ze zámku v Lánech s prezidentem Čínské lidové republiky Si Ťin-pchingem,“ potvrdil Ovčáček na Twitteru.

Prezidenti spolu hovořili také o ekonomické spolupráci. Si Ťin-pching vyjádřil Česku i solidaritu v souvislosti s nedávným tornádem. Ovčáček upřesnil, že telefonát se konal „v rámci komunikace s evropskými lídry“, kdy Si telefonoval francouzskému prezidentu Emmanuelu Macronovi a německé kancléřce Angele Merkelové. Jejich virtuální summit se uskutečnil v pondělí. Si Ťin-pching během něj vyzval Francii a Německo, aby se nepřipojovaly k protičínské politice USA.

Zeman a Čína

Při uplynulých návštěvách si prezidenti vyměnili darem stromy. Zeman věnoval čínskému protějšku jabloň. V telefonátu se prezidenti ujistili, že oba stromy dobře rostou. 

Pokud by se cesta Zemana v roce 2022 uskutečnila, byla by to již několikátá návštěva českého prezidenta v této zemi ve funkci. Naposledy v Číně byl v dubnu 2019. Cestu plánoval i loni, chtěl se zúčastnit summitu 17+1. Setkání představitelů střední a východní Evropy a Číny ale bylo kvůli pandemii koronaviru odloženo a konalo se nakonec až letos přes video.

Zeman dlouhodobě podporuje spolupráci s Čínou. V minulosti přislíbil velké čínské investice v České republice, jejich hodnota ale byla nakonec výrazně nižší. Za svůj postoj k Číně, která čelí obviněním z porušování lidských práv, byl opakovaně kritizován.