Jednotná jízdenka platí i v komerčních vlacích, lze také pořídit místenku

Jednotnou jízdenku, se kterou mohou lidé absolvovat svou cestu na železnici bez ohledu na dopravce, už lze využít téměř na všechny vlaky v zemi. Od čtvrtka platí i v komerčních spojích. Dopravci se přidají postupně, aktuálně je akceptují České dráhy a RegioJet. Cestující si zároveň mohou s jednotnou jízdenkou objednávat i místenky. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Za první půlrok provozu systému si jednotnou jízdenku, která dosud platila ve státem či kraji objednávaných spojích, koupilo 350 tisíc cestujících.

„Přesto, že zapojení takzvaných komerčních spojů není pro dopravce povinné, jsme rádi, že se do systému hlásí. Výrazně se tak rozšiřuje možnost cestovat s One Ticket po celé železniční síti Česka,“ řekl Havlíček. Jednotná jízdenka nově platí v 99 procentech všech spojů.

Další novinkou, která začala platit v červnu, je spuštění prodeje místenek na vybrané vlaky, a to jak pro nepovinně místenkové, tak pro zapojené povinně místenkové spoje. Za první měsíc se jich prodalo kolem pěti tisíc.

Ministerstvo dopravy se chystá v létě ve spolupráci s agenturou CzechTourism propagovat jednotné jízdenky v nové kampani.

Ostrý provoz systému One Ticket začal loni 13. prosince. Do letošního 13. června se prodalo celkem 349 182 jízdenek za 31,6 milionu korun. Nejvíce jich prodaly České dráhy, konkrétně přes 320 tisíc. Společnosti nadále prodávají i vlastní jízdenky, ty jsou však platné pouze v jejich spojích.