Očkování bude možné i bez registrace, rozestup mezi dávkami se sníží

Události: Očkování bude možné i bez registrace (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví chce k očkování přesvědčit lidi, kteří zatím váhají. V létě plánuje umožnit vakcinaci bez předchozí registrace. Od poloviny prázdnin by se taky měl zkrátit interval mezi dávkami přípravku od společností Pfizer a BioNTech, a to opět na tři týdny. Lidé by od té chvíle měli mít možnost zvolit si termín druhé injekce.

„Když jsem viděla kolegy, kteří očkovaní v té první fázi nebyli a onemocněli, tak se doslova dusili na ARU. To člověk nechce,“ řekla zdravotní sestra z ostravské fakultní nemocnice Marcela Novotná, která se obvykle stará o pacienty po autonehodách nebo těžkých úrazech.

A právě to, že v posledním roce viděla na lůžku i své kolegy, bylo jedním z argumentů, že se nakonec nechala očkovat. I když to pro ni nebylo na počátku jasné rozhodnutí.

Lidem, kteří očkování teprve zvažují, chce ministerstvo zdravotnictví vyjít vstříc. V létě by měla odpadnout předchozí registrace. Na přelomu července a srpna se taky zkrátí rozestup u vakcíny od společností Pfizer a BioNTech na původní tři týdny. „Myslím si, že to už bude doba, kdy bude možno si domluvit termín na dobu, kdy vám to bude vyhovovat, přímo s očkovacím místem,“ řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová v úterním Interview ČT24.

Varianta delta se už v Česku vyskytuje, důležité je zpomalit její šíření

Právě postupující vakcinace napomáhá podle resortu zdravotnictví k tomu, že se epidemická situace lepší ve všech regionech. Řada z nich se dostává k jednotkám nových případů denně. Změnit by to ale mohla varianta viru delta –⁠ že se objevuje stále častěji, už si všímají i laboratoře.

Sedmidenní počet nových případů v okresech
Zdroj: ÚZIS

„Varianta se tady už vyskytuje, takže si nedělejme iluzi, že by se nešířila. To nejsou nějaké sporadické záchyty, takže k nějakému šíření bude určitě docházet i během léta,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Potřeba je tak podle něj sledovat rizikové nákazy, tedy ty, které propuknou po ukončeném očkování, prodělaném onemocnění nebo vedou k hospitalizacím s vážným průběhem. V krajích jde zatím o jednotky případů. Další desítky ale souvisí s importem ze zahraničí.

„Musíme hlavně udělat všechno pro to, aby ten nárůst byl co nejpomalejší, aby tam zkrátka nevznikl nějaký peak, nějaké vzedmutí epidemie, které by bylo velmi rychlé,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nové pokyny, jak se zaměřit na taková ohniska, proto dostali i hygienici.

Vysoce rizikové nákazy za poslední měsíc
Zdroj: ÚZIS