Nešťastně zabitý četník dostane nový hrob i pohřeb bez nacistických poct

Události: Ostatky Františka Ometáka (zdroj: ČT24)

Historikům z Muzea Policie se naskytla unikátní možnost doplnit jeden ze střípků v případu smrti protektorátního četníka Františka Ometáka. Středočeská obec, které patří jeho hrob, se rozhodla místo zrekonstruovat a při té příležitosti byla vyzvednuta i rakev s ostatky. Cílem expertů je najít střelu, která muže 30. dubna 1942 zabila.

Na hřbitově v Mutějovicích ve Středočeském kraji devětasedmdesát let ležely ostatky četníka Františka Ometáka, jehož smrt využili faktičtí vládci válečného protektorátu k nacistické propagandě.

Ometák 30. dubna 1942 s dalšími četníky hlídal na rozkaz gestapa místo, kde se našla vysílačka. Během přestřelky s parašutistou Arnoštem Mikšem, který si ji šel vyzvednout, byl Ometák zastřelen. Zraněný Mikš spáchal sebevraždu. Přestože ani jeden z nich podle všeho neměl v úmyslu původně střílet, zemřeli oba.

„Byl vyšší zájem, propaganda, udělat z Ometáka oběť české zvůle, českého odboje, vůči čemuž se rodina nemohla vůbec bránit,“ sděluje René Černý z Muzea Policie ČR. Ta se pak odstěhovala. Nikoho z příbuzných četníka se už nepodařilo dopátrat. O hrob se tak stará obec. Teď ho budou rekonstruovat.

Pietní akt bude na přelomu července a srpna

„Deska bude originál přebroušená, historicky bude pořád ta samá, opravená, plus bude nové ohraničení,“ řekl starosta Mutějovic Martin Pinka. Úprav po domluvě s obcí využilo i policejní muzeum. Nechali rakev vyzvednout a ostatky Františka Ometáka prohlédne soudní lékař. Cílem je najít kulku, která četníka měla zabít, a potvrdit tak dosavadní verzi celé události.

„To, co je pro nás nejdůležitější, je poskytnout kolegovi Ometákovi tu jeho poslední cestu tak, jak by si ji určitě zasloužil, bez nacistických poct,“ uvádí ředitel policejního muzea Radek Galaš.

Ostatky četníka Františka Ometáka by se na mutějovický hřbitov do zrekonstruovaného hrobu měly vrátit na přelomu července a srpna, kdy tady také proběhne pietní akt.