Plzeňský krajský soud řeší kauzu se spisy. Předseda je údajně nerozděloval, jak měl

Události: Skandál na plzeňském soudu (zdroj: ČT24)

Česká justice řeší další problém s přidělováním spisů. Skupina soudců Krajského soudu v Plzni podala podnět na zahájení kárného řízení se svým předsedou Alexandrem Kryslem. Ten podle nich vytvořil systém, podle nějž dostávají někteří soudci kauzy v rozporu s platným rozvrhem práce a hrozí zpochybnění některých soudních výroků. Předseda pochybení odmítá.

Krysl v čele plzeňského krajského soudu působí od loňského července. Po necelém roce mandátu jeho podřízení veřejně mluví o ohrožení nezávislosti soudu. „Jednak úmyslně zavinil porušení povinností spojených s funkcí předsedy soudu, jednak úmyslně ohrozil důvěru v nezávislé, nestranné, odborné a spravedlivé rozhodování soudů,“ píší soudci v podnětu ke kárnému řízení.

Předseda soudu podle jejich podnětu schválil rozvrh práce, na jehož základě některé případy vydávání obviněných do ciziny dostávají řadoví soudci, přestože je podle zákona musí soudit pouze předsedové senátů.

„Přes výslovné upozornění předseda soudu odmítl tuto chybu obratem napravit a nechal dál věci přidělovat v rozporu s rozvrhem práce,“ upozorňuje soudce Krajského soudu v Liberci Miloslav Sedláček.

Podnět ukazuje na to, že místo soudců, kteří věc nemohli podle zákona soudit v uvedených případech, rozhodovali jejich kolegové určení místopředsedou soudu. „Předseda Vrchního soudu v Praze se s tímto podnětem seznámil, další kroky bude koordinovat s příslušným odborem ministerstva spravedlnosti,“ konstatuje mluvčí Vrchního soudu v Praze Kateřina Kolářová.

ČT se pokusila předsedu soudu opakovaně kontaktovat. Rozhovor na kameru odmítl a stanovisko poslal přes mluvčí Janu Durnou: „V případě ‚vydávání občanů do ciziny‘ bylo rozhodováno vždy v souladu se zákonem a rozvrhem práce.“

Automatický systém stále plně nefunguje

Problémy s přidělováním kauz řešila tuzemská justice v minulosti opakovaně. Šlo zejména o insolvenční řízení. „Poškodilo nás to zásadně, protože kdyby tu věc dostala úplně jiná soudkyně, tak ten konkurz nebo celé insolvenční řízení mělo úplně jiný postup,“ upozorňuje advokát společnosti MIPL Jan Kazík.

Chomutovský soudce Ivan Novák je kvůli údajné manipulaci s pořadím dokonce obžalovaný. Ministerstvo spravedlnosti už před třemi lety slíbilo vytvoření jednotného systému rozdělování případů. „Co se týká generátoru, tak ten zatím funguje pouze pro insolvenční řízení,“ popisuje mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Zatím ještě není jasné, kdy začne elektronický generátor kauz fungovat. Podle některých úředníků by se tak mohlo stát v příštím roce.