Místo kolečka algoritmus. Náhodný systém rozdělování případů má zabránit dohodám se soudci

Události: Náhodný systém rozdělování případů (zdroj: ČT24)

Náhodný systém rozdělování případů u soudů testuje ministerstvo spravedlnosti. Má zabránit tomu, aby bylo možné případ přidělit vybranému soudci. Od listopadu by měl rozdělovat insolvenční kauzy. Ministerstvo tak reaguje na situace, kdy se advokáti podle policie domlouvali se soudci, jak mají podat písemnost, aby se dostala právě ke konkrétnímu člověku.

Soudce Ivan Novák se stal mediálně známým po podmíněném propuštění bývalého politika Alexandra Nováka z vězení. Poté ho začala odposlouchávat policie a zachytila pokyn advokátu Josefu Douchovi. „Dej to, polož to na podatelnu,“ zněla podle přepisu policejního spisu rada, kterou tehdejší soudce Okresního soudu v Chomutově, dal advokátovi.

Podle policie se jednalo o žádost o podmíněné propuštění Douchova klienta, podnikatele Tomáše Maliny. Podle domluvy měla být podána tak, aby případ řešil právě soudce Novák. Ten se pak s advokátem Douchou sešel a podle obžaloby převzal osmdesát tisíc.

„K žádnému předání peněz nedošlo. A protože to tak nebylo, tak o tom neexistuje jediný důkaz,“ hájil se obviněný advokát Josef Doucha. S tím souhlasil i karlovarský soud. Za domluvu na tom, kdy podat žádost o propuštění, ale advokáta i soudce potrestal podmínkami. Oba se odvolali k vyšší instanci.

Případem se začal zabývat Krajský soud v Plzni, který rozhoduje o tom, jestli ho vrátí zpět okresnímu soudu v Karlových varech, nebo jestli z neveřejného jednání udělá veřejné.

Změna se nyní týká insolvenční agendy

Doucha s Novákem podle obžaloby zneužili takzvané kolečko, podle kterého jsou případy pravidelně přidělovány jednotlivým soudcům. V Chomutově měli agendu na starost tři soudci, takže se dalo předem odhadnout, ke komu další případ doputuje. 

Snadné odhadnutelnosti, kdo kterou kauzu dostane, má v budoucnu zabránit matematický algoritmus, který případy rozdělí náhodně. Insolvenční soudy ho mají začít používat za měsíc. „Očekáváme, že ten termín nasazení během listopadu dodržíme, ale zatím je to celé ve fázi testování,“ uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

V insolvenční agendě dochází k zavedení náhodného výběru i kvůli nedávným případům trestního stíhání soudců, kteří řešili úpadky firem nebo nedodržení pravidel, podle kterého byly kauzy přidělovány. „Poškodilo nás to zásadně, protože kdyby tu věc dostala jiná soudkyně, tak konkurz nebo insolvenční řízení mělo úplně jiný postup,“ komentuje jednu z kauz advokát společnosti MIPL Jan Kazík.

Trestní i civilní kauzy bude justiční počítačový systém dále přidělovat podle takzvaného kolečka. K použití automatického generátoru i v těchto případech by byla potřeba změna zákona, kterou v minulém volebním období poslanci odmítli. V případech podobných kauze soudce Nováka a advokáta Douchy se tak zatím systém nemění.