Počet případů covidu byl ve středu poloviční než před týdnem

Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 134 případů koronaviru, téměř o polovinu méně než před týdnem. Jde o nejnižší přírůstek v pracovním dni od loňského sedmnáctého července. Na sto tisíc obyvatel připadá za uplynulý týden méně než deset nakažených, což je také nejméně od druhé poloviny loňského července.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Dávku očkování proti covidu-19 v Česku ve středu dostalo 113 301 lidí. Je to podobné množství jako před týdnem. Nad sto tisíc se počet aplikovaných dávek za den drží v pracovních dnech od šestadvacátého května. Zdravotníci od počátku vakcinace koncem loňska rozdali dosud zhruba 6,9 milionu dávek.

Denní přírůstky nakažených postupně klesají od začátku letošního března, ubývá také úmrtí s covidem-19. Za pondělí ani za středu ministerstvo nehlásí žádného zemřelého s koronavirem, což je poprvé od počátku loňského září. Od loňského prvního března, kdy byly v Česku potvrzeny první případy nákazy, ministerstvo zaznamenalo zhruba 1,67 milionu případů, s covidem-19 zemřelo 30 257 lidí.

Méně hospitalizovaných bylo naposledy minulý srpen

Spolu s epidemií slábne i zatížení nemocnic. Hospitalizovaných s nemocí covid-19 bylo ke středě 113 lidí, méně jich bylo naposledy v polovině loňského srpna. Čtrnáct pacientů ve vážném stavu je nejméně od počátku loňského srpna.

Takzvané incidenční číslo bylo ke středě 9,4, v úterý připadalo zhruba 10,5 nakažených na sto tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní. Nejnižší je údaj v Královéhradeckém kraji těsně nad tři, nejvyšší v Libereckém pod hodnotou 18. Ve srovnání okresů je nejhorší situace na Českokrumlovsku se sedmidenním incidenčním číslem nad 40, žádný případ nákazy za poslední týden nezaznamenali na Písecku a Náchodsku.

Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, se téměř týden drží pod hodnotou 0,7. K dnešku je na 0,65. Epidemie zpomaluje, pokud je reprodukční číslo pod hodnotou jedna, nad kterou bylo naposledy nakrátko v polovině dubna. 

Doučovací tábory pro děti

Na Vysočině budou i speciální doučovací letní kempy pro děti samoživitelů. Organizátoři doučovacích táborů financovaných ministerstvem školství nabízejí na Vysočině příměstské, pobytové i putovní tábor. Třebíčský klub Halahoj vyčlenil jeden z kempů i pro děti samoživitelů. O tábory, které jsou pro děti zdarma, je velký zájem, potvrdili organizátoři.

Asociace dětské rekreace dřív upozorňovala na to, že organizátoři budou mít na přípravu málo času a budou mít problém sehnat dostatečný počet zájemců. Na Vysočině se to nepotvrdilo. Doučovací kempy přes prázdniny mají pomoci dětem, které se během školního roku musely kvůli koronavirové pandemii učit jen distančně. Je na ně určeno asi 260 milionů korun.

12 případů delta mutace v Ústeckém kraji

V Ústeckém kraji se potvrdila delta mutace koronaviru. Po čtvrtečním zasedání krizového štábu to řekl hejtman Jan Schiller (ANO). Případy mutace označované dříve jako indická spolu údajně nesouvisejí. Epidemická situace je jinak v kraji klidná, pacienti s covidem jsou už jen v ústecké nemocnici. Zdravotní stav lidí s potvrzenou delta mutací je dobrý.

Ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková informovala, že v souvislosti s menším nárůstem případů lze všechny vzorky posílat na sekvenování do Drážďan. „Bohužel jsme obdrželi zprávu, že 12 vzorků od lidí z Děčínska je pozitivních v rámci indické mutace,“ uvedl mluvčí kraje Martin Volf. „Případy spolu nesouvisí, jsou to často i náhodné výskyty, nesouvisí s cestovatelskou anamnézou,“ dodal.

„Nikdo z nich nemusel být hospitalizován, mají lehčí průběh nemoci,“ řekla Šimůnková. Nikdo z nakažených nebyl dosud očkován ani jednou dávkou proti koronaviru. Některé z případů jsou už podle Šimůnkové starší, další se objevily teď. V žádném jiném ze sedmi okresů Ústeckého kraje se tento typ mutace neobjevil.