Vláda schválila velkou diplomatickou obměnu, píší média. Skončit mají velvyslanci v Rakousku i u OSN

Vláda odvolala 21 českých velvyslanců a zároveň na většinu z těchto postů schválila v utajeném režimu nové kandidáty. Informovaly o tom ve čtvrtek na serveru Hospodářské noviny (HN), Deník N i další média. Změny se podle nich týkají pětiny šéfů ambasád, ne všech 21 diplomatů bude ale vystřídáno už letos.

Jmenování nových kandidátů musí ještě podepsat prezident republiky Miloš Zeman, se kterým ministerstvo zahraničí seznam kandidátů podle HN předjednalo. Deník uvedl, že mezi diplomaty a odborníky na zahraniční politiku se spekuluje, že hlavním důvodem přesunů na postech velvyslanců jsou podzimní sněmovní volby. Dalším důvodem je změna na místě ministra zahraničí, kterým se v dubnu stal Jakub Kulhánek (ČSSD).

Seznam ambasadorů je podle zdrojů HN součástí dohod mezi jednotlivými zájmovými skupinami ve vládě a Hradem. Pokud by se jen jedno jméno změnilo, může se rozpadnout celá dohoda, tvrdí list.

Deník N: Končí Gajdušek u OSN a Červenková v Rakousku

Web Deníku N ve středu s odvoláním na tři vysoce postavené zdroje z diplomacie napsal, že vláda na začátku týdne schválila odvolání českého velvyslance u Organizace spojených národů (OSN) v Ženevě Petra Gajduška a velvyslankyně v Rakousku Ivany Červenkové.

Červenková byla podle několika diplomatů odvolána na žádost prezidenta, který ji kritizoval v roce 2019 za to, že mu poskytla špatné informace o financování českojazyčné školy ve Vídni. Kdo by mohl Červenkovou ve Vídni nahradit, není jisté.

Gajduška by podle zdroje Deníku N měl nahradit současný ředitel odboru rozvojové spolupráce Václav Bálek. Ministerstvo zahraničí změny nekomentovalo s odůvodněním, že jde o „režimové změny.“

HN: Nová místa čekají na Tuhého a Slamečku

Podle HN se má mimo jiné přesunout velvyslanec na Slovensku a bývalý policejní prezident Tomáš Tuhý na velvyslanecký post do Slovinska a bývalý ministr dopravy Gustav Slamečka z velvyslaneckého postu v Jižní Koreji do Dánska.

Novým velvyslancem v Polsku by se pak podle schválení vlády měl stát bývalý velvyslanec při EU Jakub Dürr.

Lidovky a Seznam.cz: Změny i v Chorvatsku, na Ukrajině a v Římě

Server Lidovky.cz ve čtvrtek uvedl, že novým velvyslancem v Chorvatsku bude Milan Hovorka, který je od září 2015 ambasadorem v Indii. Podle zdroje webu bylo místo původně nabídnuto někdejšímu velvyslanci v Německu Tomáši Podivínskému, který se ale patrně přesune do Vídně po odvolané Červenkové.

Vláda podle informací webu Seznam Zprávy schválila i nominaci zástupce ředitele zahraničního odboru Hradu Petra Pirunčíka na velvyslanecký post na Ukrajině. Web rovněž uvedl, že podle jeho informací zamíří na post velvyslanec v Římě Jan Kohout, dřívější dvojnásobný „úřednický“ ministr zahraničí.

Ambasádu mu podle Seznam Zprávy přiklepla vláda. Další krok, tedy podpis prezidenta má prý jistý – Kohout je dlouhodobou oporou Miloše Zemana. Web dodal, že Kohout nemá v tuto chvíli bezpečnostní prověrku, kterou velvyslanci bezpodmínečně potřebují. Respektive žádal o ni podle svého dřívějšího vyjádření pro Seznam Zprávy letos v únoru. Zejména opozice poukazuje na Kohoutův bezpečnostní „škraloup“: těsné kontakty s Číňany. V minulosti založil a řídil think-tank Nové hedvábné stezky a šéfoval česko-čínské komoře.

Jak to vidí opozice

Odvolání 21 velvyslanců považují opoziční strany za hazard s diplomacií či nezodpovědnost. Šéfka výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) uvedla, že krok chápe jako snahu vlády udržet si přízeň prezidenta Miloše Zemana. Kritizuje i načasování před volbami. Krok označila za „manipulaci a hazard s českou diplomacií“ od vlády, která nemá plnohodnotnou většinu ve sněmovně.

„Nemohu se zbavit pocitu, že jde o pouhou snahu na poslední chvíli rozdat trafiky a udržet si přízeň prezidenta pro zbývající měsíce vládního mandátu i případná povolební vyjednávání,“ konstatovala.

Pirátský poslanec Jan Lipavský hodnotí změny jako masivní a nesystémové. „Považuji je za skandální a nezodpovědné. Budu iniciovat mimořádné jednaní zahraničního výboru. Ambasády nesmějí být trafiky. Potřebujeme kvalitní zahraniční službu a je jasné, že velká část politických nominantů nemá znalosti a schopnosti potřebné k tomu, aby hájili zájmy České republiky,“ konstatoval.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zmínila, že vláda už si počíná tak okatě papalášsky, že se musela „vykašlat“ na jakýkoliv respekt k občanům. „Nad vládou se smráká, a tak pouští plný plyn a rozmetává všechna místa, ze kterých by ještě mohla kápnout politická trafika,“ uvedla.