Vláda v pondělí zrovnoprávní kulturu, věří Zaorálek. Kubišta kritizoval hygienu za komunikaci

UK: Otevírání divadel, kin i koncertních sálů (zdroj: ČT24)

Ministři kultury a zdravotnictví předloží na pondělní jednání vlády taková opatření, která zrovnoprávní kulturní zařízení s restauracemi, pokud jde o požadované testy, způsoby testování i konzumaci. V pořadu Události, komentáře to řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ředitel prostoru Jatka 78 Štěpán Kubišta snahy ministra ocenil, naopak kritizoval složitost zjišťování platných opatření na hygieně.

Zaorálek řekl, že byla dohoda s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou, že pro kulturní akce i restaurace bude platit stejný režim. To se však při pátečním jednání vlády –⁠ kterému poprvé nebyl přítomen –⁠ nestalo a vzniklo nerovné postavení kultury. Od té doby se snaží sjednat nápravu. V pondělí by tak měla vláda rozhodnout o změně, tedy o „změkčení“ nároků na kulturu na úroveň nároků na restaurace. 

Pro některé služby či akce je nyní nutný test odebraný zdravotníkem, PCR nebo antigenní, jinde stačí i samotest, třeba ze zaměstnání či školy, kde se testuje jednou týdně. Provozovatelé restaurací testy kontrolovat nemusí, například u kadeřníka nebo na hromadných akcích je nutné test předložit a pro akce je uznávaný jen od zdravotníků.

Zaorálek si již dříve stěžoval, že v restauracích bez omezení jejich kapacity se „bude do rána popíjet s jakkoliv provedeným testem“, zatímco do divadel a na koncerty budou muset lidé v té samé době chodit jen s respirátorem, testem provedeným profesionálním zdravotníkem nebo se složitě testovat na místě před akcí.

Ministr zároveň věří, že vzhledem k dobrému vývoji epidemické situace dojde v průběhu června k dalšímu plánovanému uvolnění. Tedy možnosti rozšířit kapacitu akcí venku na dva tisíce diváků a uvnitř na jeden tisíc.

Naplnit by se podle něj měla i předchozí dohoda, že například v kinech bude možné prodávat občerstvení, protože jsou otevřené interiéry restaurací.

Kubišta: Kulturní veřejnost nechce podvádět

Předseda Asociace nezávislých divadel, ředitel prostoru Jatka 78 Štěpán Kubišta ocenil současnou snahu ministra kultury.

Připomněl rovněž, že nebylo lehké zjistit od hygieny platná pravidla. Dodal, že lidé kulturu potřebují a jsou ochotní se pravidlům přizpůsobit. Například projekt Jatka 78 všechny podmínky naplňuje, má například testovací centrum u svého stanu. Odmítl názory o možných podvodech při těchto akcích. Vysvětlil to tak, že na ně chodí kulturní veřejnost. 

Zprávy o existenčních potížích nemáme

Kubišta také řekl, že zatím nemá zprávy o existenčních problémech malých divadel. „Naučili jsme se v této době kreativně žít a přizpůsobit se.“  Nebezpečí možného konce naopak vidí spíše u velkých akcí, u letních festivalů, kde se plánuje dlouho dopředu. A to je obtížné v situaci, kdy „se dozvídáme informace pozdě a zkomoleně“.

Ministr Zaorálek k tomu dodal, že už teď je jasné, že velké, desetitisícové festivaly se konat nebudou. V plánu jsou však –⁠ při dobrém vývoji –⁠ venkovní akce s pěti tisíci diváky v červenci a sedmi tisíci diváky v srpnu. Ani on nemá zprávy o devastaci kultury, které se vždy snažil zabránit. Věří, že bývalý bohatý kulturní život může opět ožít.