Národní knihovna se vzpamatovala z kyberútoku, v pondělí chce otevřít

Národní knihovna předpokládá, že v pondělí otevře své služby veřejnosti v režimu, který měla před kybernetickým útokem. Knihovnu postihl v noci z pondělí na úterý a od té doby byla pro čtenáře uzavřená.

V pondělí v 9:00 se otevře hala služeb, kde bude knihovna poskytovat výpůjční služby, registrace a další, uvedla mluvčí knihovny Irena Maňáková. Nadále zůstávají v provozu digitální knihovny a licencované zdroje, tedy dokumenty pro příslušně registrované uživatele.

Režim před incidentem znamená, že knihovna vzhledem k přetrvávajícím opatřením proti šíření koronaviru stále stejně jako jiné instituce nefunguje v plném provozu, počet lidí je omezen a je také nutné nosit respirátor. Nefungují třeba studovny.

Pro čtenáře, kterým v těchto dnech končí platnost čtenářských průkazů nebo výpůjční lhůty, knihovna posunula tyto termíny tak, aby mohli nadále využívat přístup do Národní digitální knihovny. Knihovna posouvá i další termíny týkající se třeba výpůjček, informace najdou čtenáři především na sociálních sítích knihovny, webové stránky po útoku NK nepoužívá.

Hackeři napadli také úřady nebo České dráhy

K častým terčům hackerů patřila v poslední době v Česku zejména zdravotnická zařízení a některé úřady. Podle bezpečnostní firmy Check Point vzrostl v republice od začátku roku počet ransomwarových, tedy vyděračských hackerských útoků o 259 procent a dopad ransomwaru na české společnosti je aktuálně na více než dvojnásobku světového průměru.

V letošním roce k hackerským útokům v Česku patřilo třeba napadení systému veřejné správy, když se jeho cílem staly v březnu mimo jiné pražský magistrát či ministerstvo práce. Ve stejném měsíci hackeři zaútočili na tři soukromé polikliniky v centru Prahy.

Záhy hackeři napadli podle médií i zdravotnické zařízení ministerstva vnitra, které má citlivé informace o příslušnících bezpečnostních složek. V březnu kybernetičtí útočníci napadli počítačové systémy Správy železnic a Českých drah. Bezpečnost na tratích neohrozili.