Ve čtvrtek zdravotníci aplikovali druhý nejvyšší počet dávek vakcín

Testy ve čtvrtek zjistily 1218 případů nákazy covidu-19 v Česku. Zdravotníci pak tento den aplikovali druhý nejvyšší počet dávek vakcín za jeden den, bylo jich přes 85 tisíc. Celkový počet vyočkovaných dávek se blíží čtyřem milionům.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Denní počty nově potvrzených případů covidu dál klesají, ve čtvrtek laboratoře odhalily 1218 nakažených, nejméně ve všední den od poloviny září. V mezitýdenním srovnání je nárůst zhruba o 350 případů nižší, proti středě je to asi o padesátku méně. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Počet případů covidu na sto tisíc obyvatel za týden, zásadní ukazatel pro rozvolňování, dál klesá, k pátku se snížil z 82 na 79. 

V posledních dnech tempo očkování zrychlilo, přesto se stále nedaří překonat plánovanou hranici sto tisíc očkovaných denně. Od minulého týdne se počet očkovaných drží v pracovních dnech nad sedmdesáti tisíci naočkovaných za den. Více očkovaných za den než ve čtvrtek bylo před týdnem, kdy zdravotníci aplikovali 87 743 dávek vakcíny. Přes 80 tisíc dávek za den se vyočkovalo ještě minulý týden v pátek a v tomto týdnu v úterý a ve středu. 

Očkovat se začalo koncem loňského prosince, od té doby zdravotníci aplikovali ke čtvrtečnímu večeru 3 992 027 dávek, ukončené očkování má 1 094 338 lidí. Lidé ve věku 40 až 44 let se budou moci k očkování registrovat od půlnoci z neděle na pondělí. Poté už se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) možnost očkování otevře pro všechny zájemce nad 16 let.

Strategií České republiky je postupně snižovat počet očkovacích center a zvyšovat kapacity velkých center. Rušení očkovacích míst vládou je ale například podle starostů menších měst v Karlovarském kraji v rozporu s krajským plánem, podle nějž se měl počet center zvyšovat, aby byla dostupnější. V regionu už skončilo jedno očkovací centrum, u dalších se to chystá, uvedli starostové.

Starosta Ostrova Jan Bureš (ODS) upozornil, že přesun vakcinace výhradně do velkých center je nesystémové opatření v situaci, kdy pořádně nefunguje očkování ani u praktických lékařů. Ostrovské centrum, které patří k menším centrům, je přitom podle Bureše plně vytížené. K výhradám k vládní strategii se přidal například také starosta Chodova Patrik Pizinger (Místní). V Chodově bylo centrum zrušeno jako první v kraji. 

Společnost OKD se pak rozhodla motivovat zaměstnance k očkování proti covidu-19 odměnou tří tisíc korun. Chce se tak podle slov předsedkyně představenstva OKD Vandy Staňkové podělit o úspory na testech, které tím vzniknou. „Chtěli jsme tím především poděkovat našim zaměstnancům za to, že se starají o své zdraví, zdraví svých blízkých a svých spolupracovníků,“ vysvětlila Staňková. 

OKD motivuje zaměstnance k očkování částkou tři tisíce korun (zdroj: ČT24)

V zemi se očkuje čtyřmi vakcínami, a to od firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Zhruba 79 procent dávek bylo od Pfizer/BioNTech, necelých jedenáct procent je od AstraZenecy a zhruba desetina od Moderny. Vakcínu Johnson & Johnson, se kterou se očkuje zhruba tři týdny a u níž se na rozdíl od ostatních používá jen jedna dávka, dostalo ke čtvrtečnímu večeru přes jednadvacet tisíc lidí.

Ve statistikách ubývá nakažených v nemocnicích, řada ale dál potřebuje péči

Celkem se v zemi nákaza od loňského března potvrdila u 1,6 milionu lidí, většina se vyléčila, 29 857 lidí s prokázaným onemocněním covid-19 zemřelo. Počty nově nakažených v Česku klesají od začátku března, kdy vystoupaly na skoro sedmnáct tisíc lidí denně. Od začátku května připadá v průměru přes 1400 případů na den, dubnový průměr činil přes 3100 pozitivních testů na den a v březnu to bylo 9660 nově nakažených na den. Zvolna klesá i počet lidí, kteří leží s covidem v nemocnici, ve čtvrtek jich bylo 1578, z toho 319 v těžkém stavu. V mezitýdenním srovnání je hospitalizovaných zhruba o 650 méně, pacientů ve vážném stavu ubylo oproti minulému čtvrtku 85.

Statistiky ale nezahrnují pacienty, kteří už jsou covid negativní, ale dál vyžadují nemocniční péči, zátěž nemocnic je tak ve skutečnosti mnohem větší. Podle dat ministerstva bylo k pátečnímu ránu volných zhruba 6100 standardních lůžek s kyslíkem, což představuje 26 procent z celkového počtu. Postelí s umělou plicní ventilací je neobsazeno přibližně 670, tedy 29 procent.

Testů provedly laboratoře ve čtvrtek opět méně, v mezitýdenním srovnání jejich počet tento týden klesá každý den. Za čtvrtek jich ministerstvo eviduje přes 179 tisíc, před týdnem to bylo zhruba o 50 tisíc víc. Počet PCR testů klesl na necelých třináct tisíc a antigenních na 166 tisíc. Podíl objevených nákaz u preventivních testů, které tvoří většinu z celkového počtu, se drží na 0,12 procenta. U takzvané epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních pohybuje kolem 2,4 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky, stoupl z šesti na 7,17 procenta.

Lidé jsou chráněni protilátkami šest měsíců

Ministerstvo zdravotnictví zároveň prodlužuje dobu, kterou považuje po prodělání covidu-19 za bezpečnou před další infekcí, ze současných tří na šest měsíců. Očkovat bude dál možné už po třech měsících. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Několikaměsíční lhůta po prodělání nemoci je alternativou k očkování nebo negativnímu testu na covid-19, kterou se lidé mohou prokazovat při různých činnostech, jako je například sport, některé služby nebo návštěva restaurací.

Dohoda s Maďarskem

V pátek ráno už oznámil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, že Budapešť se dohodla s českou stranou na neomezeném přeshraničním cestování v případě občanů obou zemí, kteří byli očkováni proti covidu-19. Ministr podle agentury MTI na Facebooku upřesnil, že obě země si od soboty budou uznávat osvědčení o imunitě vůči covidu-19 bez ohledu na typ použité vakcíny. 

V Maďarsku se jako v jediné zemi Evropské unie mimo u nás běžných vakcín očkuje ruským přípravkem Sputnik V a vakcínami čínských firem Sinopharm a CanSino Biologics, jejichž používání zatím nedoporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Podmínky pro školy v přírodě

Rozvolňuje se také ve školství. Ministerstvo obdrželo od resortu zdravotnictví návrh podmínek pro konání škol v přírodě. S jeho obsahem ale nesouhlasí a vzneslo k němu připomínky.

Jaké podmínky ministerstvo zdravotnictví navrhlo, mluvčí resortu školství Aneta Lednová neupřesnila. Podle ní ale chtějí změnit způsob testování na covid-19 tak, aby byly školy v přírodě realizovatelné. Požaduje, aby podmínky pro ně zohledňovaly mimo jiné pravidelné testování žáků ve třídách.

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) by pravidla pro testování na školách v přírodě měla odpovídat postupu při normální výuce. Žáky tak mají čekat dva antigenní testy týdně, místo PCR testu z oficiálního testovacího místa, jak navrhovalo ministerstvo zdravotnictví. Vláda o tom podle Havlíčka ale zatím nerozhodla, mimo jiné proto, že se jednání nezúčastnil právě ministr školství Robert Plaga (za ANO). Podle vicepremiéra by o věci mohl kabinet rozhodnout na pondělním zasedání.