Svět si připomíná den sester. V Česku jich je málo, podle asociace by bylo potřeba tři tisíce dalších

UDÁLOSTI: Ve středu byl Mezinárodní den sester (zdroj: ČT24)

Již podruhé si svět připomíná Mezinárodní den zdravotních sester v situaci, kdy čelí pandemii zhoubné nemoci covid-19. České sestry, které loni na podzim a znovu letos v prvním čtvrtletí pracovaly v přeplněných nemocnicích, upozornily, že jich je málo. Asociace sester tvrdí, že by bylo dost práce pro další tři tisíce lidí, největší nedostatek je ve specializovaných oborech, jako je intenzivní péče.

Česká asociace sester tvrdí, že ve zdravotnictví chybí tři tisíce sester, podle dat Úřadu práce jich nyní hledají zdravotnická zařízení zhruba dvě tisícovky. Konkrétně ke konci dubna sháněly nemocnice a další zařízení 2169 všeobecných sester a porodních asistentek.

V Praze byla poptávka zhruba po čtyřech stovkách z nich, potíže ale jsou také v příhraničních oblastech, odkud lidé častěji odcházejí za prací do sousedního státu.

Nedostatek sester je napříč obory, ale největší je v těch specializovaných. K nim patří i jednotky intenzivní péče.

Vedení některých nemocnic si od covidové krize paradoxně slibuje, že se poměry trochu zlepší. Věří, že někteří ze studentů, kteří přišli do přetížených nemocnic pomáhat, budou mít zájem o práci tam, kde si ji již vyzkoušeli.

„Sami nastoupili. Dalo jim to hrozně moc. Myslím, že nám tu někteří zůstanou,“ očekává hlavní sestra domažlické nemocnice Jana Barbora Boučková. Navíc pandemie podle prezidentky České asociace sester Martiny Šochmanové zvýšila prestiž povolání a zájem mladých lidí o něj.

Vládní politici věří, že se díky velkému zájmu o studium na středních zdravotních školách podaří situaci napravit. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) je přesvědčen, že se tak stane do čtyř let.

Pomáhali všichni. Vláda slibuje zdravotníkům vouchery, opozice je kritická

Kromě zvýšení prestiže i zájmu o studium oboru hovoří zdravotní sestry i o několika dalších pozitivech, která pandemie přinesla. „Všem ukázala, jak je důležité si pomáhat. Vědět, že se můžeme spolehnout jeden na druhého a hlavně pomáhat ostatním kolegům, kteří nejsou v této praxi tak zběhlí,“ řekla Veronika Hloupá z anesteziologicko-resuscitační kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Kromě studentů posílily řady zdravotníků i sestry, které v minulosti ze zdravotnictví odešly. „V těžkých dobách vnímám jako svoji povinnost pracovat v nemocnici,“ řekla Hana Kaštan, která poslední čtyři roky pracovala ve školství a po návratu prošla u svaté Anny ambulantním provozem, anesteziologickou covidovou JIP a teď vede očkovací centrum.

Některé sestry dostaly ke svému dni od ředitelů nemocnic květiny, o další odměně za práci v mimořádných podmínkách pandemie začala hovořit i vláda. „Umožníme našim zdravotníkům od července do konce roku 2021 čerpat vouchery v hodnotě 8000 korun na pobyt v lázních,“ přiblížila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Opozice s takovým plánem nesouhlasí, podle zdravotnického experta TOP 09 Vlastimila Válka „to je úplně stejné jako rozdávání koblih“, ale i podle opozice si zdravotníci odpočinek zaslouží.