Lékař nabízí bydlení lidem, kteří na něj jinak nedosáhnou. Založil fond a plánuje koupit tisíce bytů

168 hodin: Kardiolog pronajímá byty potřebným (zdroj: ČT24)

Kardiolog Jan Beneš z pražského IKEMu se před třemi lety rozhodl, že si koupí byt. Ne pro sebe, ani pro rodinu, nýbrž pro lidi v nouzi. Nezůstal jen u jednoho, dnes už vlastní byty dva a další dva patří fondu, který založil. Pronajímá je za výhodných podmínek lidem, kteří na běžné bydlení nemají, anebo ho vůbec nejsou schopni sehnat. Všechny čtyři byty pořídil na Ústecku v místech, kde je špatná sociální situace, upozornil pořad 168 hodin.

Osmatřicetiletý kardiolog z pražského IKEMu před třemi lety přemýšlel, jak pomoci lidem, pro které je bydlení nedostupné. Hledal řešení a našel. Koupil levný byt, garsonku v Ústí nad Labem. „Lidé, kteří jsou v nouzi, na hypotéku nedosáhnou, ale já v nouzi nejsem, mám stabilní příjem a když řeknu bance, že chci půjčit na byt za půl milionu, tak mi banka hypotéku naservíruje na stříbrném podnose,“ popsal Jan Beneš.

Jeho první byt stál do půl milionu korun, zbývalo už jen najít nájemníka. „Oslovil jsem Člověka v tísni, napsal jsem jim mail, že mám byt a že jsem slyšel o tom, že mají spoustu klientů, tak jestli by mi někoho dohodili,“ přiblížil. Organizace ho propojila s mužem, který zrovna uvízl v zoufalé životní situaci. Jan Trux v roce 2018 po rozchodu s partnerkou a ztrátě práce přišel i o bydlení. Půl roku přežíval v garáži.

Beneš mu nabídl nízké nájemné ve výši 3300 korun. Kauci vůbec nepožadoval. Trux za dva roky jednoduchý panelákový byt zvelebil. „Udělal jsem koupelnu podle finančních možností. Myslím si, že dobře, na to, že jsem to dělal poprvé. Strop tady byl opadaný, tak jsem dělal i strop. Chtěl jsem ještě lino, ale na to ještě nejsou peníze. Postupem času,“ vyjmenoval nájemník.

Byty pronajímá pod tržní cenou

„Majitelé, jako je pan Beneš, mají oproti obchodníkům s chudobou nastavené férové podmínky. On je pro tyhle lidi možnost dostat se z nevyhovujícího bydlení do mnohem lepšího za mnohem výhodnějších finančních podmínek, na které by třeba jinak nedosáhli,“ řekla terénní pracovnice Člověka v tísni Kamila Petrová.

V případě bytů Jana Beneše nejde jen o férové nájemné odpovídající cenám na trhu. Lékař své byty nabízí dokonce o dvacet až padesát procent levněji. „Mohl bych z toho mít víc peněz, ale myslím si, že bydlení je reálný problém této země a je potřeba s tím něco dělat, tak to beru jako hobby,“ popsal.

Peníze na další byty shání přes fond

Úspěch s jeho prvním sociálním bytem jej povzbudil. „Ověřil jsem si, že koncept může fungovat, že jsem schopen koupit byt na úvěr a jsem schopen úvěr splácet a být v plusu,“ uvedl. O dva roky později koupil v Ústí nad Labem další, tentokrát dvoupokojový, který pronajal rodině se třemi dětmi. Ani tím ale neskončil. Loni si na své sociální aktivity rovnou založil organizaci, Fond dostupného bydlení.

Na byty sbírá půjčky od drobných věřitelů. Smlouvy s nimi uzavírá na 30 let s úrokem tři procenta ročně. „Fond bude byty pronajímat a bude vybírat nájemné, a tudíž je možné peníze lidem vrátit. Hlavním cílem fondu je, aby každý člověk, kterého to zajímá, měl možnost se zapojit do řešení problému s nedostupným bydlením,“ uvedl. Fond už koupil další dva byty, v Ústí nad Labem a v Jirkově.

„Aby nebyly ve vyloučené lokalitě, čili aby to nebylo ghetto, ale nějaká rozumná lokalita. Byt musí být v dobrém technickém stavu, ale nikoliv po rekonstrukci. Čili jsou to prostě klasické paneláky, byty s umakartovou koupelnou a tak,“ přiblížil.

Díky tomu teď získala 3+1 například Nikola Balogová s rodinou. Dosud bydleli na ubytovně ve známé lokalitě Střekov. Získat pronájem bytu byl pro ně problém. „Když máte peníze, tak vám po telefonu třeba řeknou, že je to volné. Jdete tam s penězi a už jak vidí, že jste černý, tak řeknou: Já jsem se spletl, je to obsazené,“ popsala nájemnice. Oproti předchozímu bydlení si rodina polepšila. Děti mají svůj samostatný pokoj, a tak celá rodina nemusí spát v jedné místnosti.

Také Janu Benešovi se daří hypoteční úvěry z bytů splácet. Přestože se občas stane, že se některý z nájmů opozdí, nikdo z nájemníků mu nic nedluží. „Jsou fakt hrozně motivovaní. Bydleli v hrozně špatných bytech, nebo dlouhodobě bydlení neměli. Oni sami vědí, že tohle je buď úplně poslední, anebo jedna z jejich posledních šancí,“ přiblížil Beneš.

Lékař si pochvaluje, že jeho projekt Fond dostupného bydlení dobře funguje. Od drobných věřitelů už si půjčil skoro dva miliony korun. Ani čtvrtým bytem ale neskončí. „Ambicí je mít do pěti let pět set až dva tisíce bytů,“ představil svůj plán.