V Česku se vyskytla indická varianta, ale nerozšířila se, řekl Arenberger. V pátek přibylo 2587 případů covidu

Události: Podezření na indickou variantu covidu-19 v Česku (zdroj: ČT24)

V Česku se vyskytla indická varianta koronaviru, zásadně se ale nerozšířila. Deníku Právo to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). V pátek přibylo 2587 případů nemoci, ve všední den byl naposledy denní nárůst nižší na konci září. V mezitýdenním srovnání bylo případů o šest stovek méně. Zároveň ale zpomalilo očkování.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Indickou variantu covidu-19 přivezla do Hradce Králové podle Arenbergera zřejmě studentka z Indie. „Paradoxně nebyla nemocná ona, ale její indická spolubydlící,“ konstatoval ministr. Případ je dle jeho slov relativně dobře vytrasován a nákaza se zásadně nerozšířila, protože nebyla výuka.

Královéhradečtí hygienici evidují dva lidi s podezřením na indickou variantu, kteří jsou v izolaci. Další dva rizikové kontakty jsou v karanténě. „Předpokládáme, že primárním zdrojem nákazy je jedna osoba z těchto kontaktů, která cestovala během března do Indie, po návratu neměla žádné příznaky a nakazila svou spolubydlící, u které se příznaky objevily,“ konstatuje mluvčí hygieniků Veronika Krejčí. Další tři osoby podle ní měly negativní výsledek testu.

„V Hradci Králové provedli parciální sekvenaci kmene odebraného na základě epidemiologického šetření a byly zjištěny mutace,“ popsalo ministerstvo zdravotnictví s tím, že jde o mutace na pozicích, které jsou typické pro indickou variantu. Vzorek ještě analyzuje Národní referenční laboratoř, aby mutaci přesně identifikovala. Výsledek by měl dle ministerstva být k dispozici v následujícím týdnu.

Spolu s postupným úbytkem nových případů ubývá i hospitalizovaných. V pátek jich bylo 3466, jde o nejnižší úroveň od poloviny loňského října. Ve vážném stavu je podle dat ministerstva zdravotnictví 765 pacientů. Statistiky ale nezahrnují ty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky.

Počty obsazených lůžek se ale snižují pomaleji. K sobotnímu ránu byla dle ministerských dat volná čtvrtina lůžek s umělou plicní ventilací a 28 procent standardních lůžek s kyslíkem.

Takzvané reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, podle údajů k protiepidemickému systému PES dnes však kleslo. Z předchozí hodnoty 0,85 se snížilo na 0,82. Čím níže je pod hodnotou jedna, tím pomaleji se epidemie šíří.

K řešení koronavirové situace má pomoci i očkování, které v Česku odstartovalo na konci loňského roku. Za celou dobu očkování zdravotníci podali zhruba 2,78 milionu dávek vakcín a obě potřebné dávky má na 937 tisíc lidí.

Podle pátečního vyjádření Arenbergera může očkování dál zrychlovat, zvýšené dodávky mají umožnit do několika týdnů podávat sto tisíc dávek denně. Tento týden množství očkovaných proti koronaviru jen dvakrát přesáhlo šedesát tisíc a bylo o několik tisíc nižší než minulý týden.