Dbalý se dovolal proti rozsudku, který mu uložil sedm let za korupci

Někdejší ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý podal dovolání proti rozsudku, podle nějž si má odpykat sedm let vězení za ovlivňování zakázek a přijímání úplatků. Dovolali se rovněž zbylí dva odsouzení, bývalá účetní nemocnice Emilie Bialešová a advokát David Michal. Uvedl to mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Doplnil, že v neprospěch jednoho z obžalovaných podalo dovolání také Nejvyšší státní zastupitelství.

Prvním pravomocným rozsudkem, který ve Dbalého korupčních kauzách padl, se tak bude zabývat ještě Nejvyšší soud. Součástí verdiktu nad Dbalým je peněžitý trest 10,9 milionu korun a povinnost nahradit nemocnici škodu 49,5 milionu korun.

Bialešovou justice potrestala tříletou podmínkou, Michala podmínkou dvouletou a peněžitým trestem 2,4 milionu korun. Všichni tři vinu odmítají.

Případ se týká tří okruhů nemocničních zakázek z let 2008 až 2011, a to poradenských a konzultačních služeb, účetních a medicínsko-právních služeb a právních služeb, jež nemocnici poskytovala advokátní kancelář Šachta & Partners (dnes MSB Legal) spojovaná s lobbistou Ivo Rittigem. Dbalý za uzavření smluv přijal podle verdiktu úplatky 12 milionů korun.

Dovolání v kauze podal v dubnu také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ten nesouhlasí s tím, že povinnost nahradit škodu dostal pouze Dbalý a Michal. Na nahrazení škody by se podle něj měla podílet i Bialešová.

„Nejvyšší státní zástupce se domáhá toho, aby i tato obviněná byla povinná nahradit škodu v rámci trestního řízení,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Exředitel Nemocnice Na Homolce zároveň neuspěl s žádostí o vrácení cestovních dokladů a peněz za kauci. Jeho žádosti původně loni v červnu vyhověl Městský soud v Praze. Ten mu chtěl zároveň zrušit probační dohled. Loni v prosinci ale podle zjištění ČT do případu zasáhl na podnět státního zástupce Vrchní soud v Praze, který rozhodnutí městského soudu zrušil.

Osudné deníky

Klíčovým důkazem v případu byly lékařovy podrobné poznámky, které policie objevila u něj doma. Obžalovaní věrohodnost deníku zpochybňují. Dbalý si také před svým zadržením schoval u známého kufr s hotovostí a ceninami v hodnotě 34,5 milionu korun. Podle státního zástupce si takovou částku nemohl vydělat legálně.

Dbalý čelí ještě dalším dvěma obžalobám. První zahrnuje zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože, lékař byl za braní úplatků 27,8 milionu korun nepravomocně odsouzen k devíti letům vězení a k propadnutí majetku.

Druhá obžaloba souvisí například s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie. V této části žalobce začátkem března obžalobu stáhl. Dbalý je ale v kauze stíhaný dál, žalobce ji chce pouze spojit s další obžalobou, kterou v souvislosti s tímto případem původně podal k jinému soudu.