Václav Klaus mladší oznámil konec v politice

Poslanec Václav Klaus mladší nepovede Trikolóru, kterou založil, do sněmovních voleb a ukončí veřejné aktivity. V úterý to oznámil na sociálních sítích, tentýž den na mimořádném předsednictvu strany rezignoval a ve vedení ho nahradila stranická dvojka Zuzana Majerová Zahradníková. Důvody odchodu z veřejného dění označil za z drtivé většiny osobní, prý mu chybí energie a chuť.

V prohlášení uvedl, že Trikolóra dosáhla v krajských volbách 3,4 procenta hlasů celostátně, má strukturu ve všech krajích, má i peníze na kampaň. „Chyba je ve mně. Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti. Všechno na světě je práce,“ vysvětlil, proč se nechce ve volbách angažovat. Doplnil, že kandidovat jen „proti Pirátům“ je stejně jako „proti Babišovi“ politický nesmysl.

Uvedl, že stojí za tím, co jako předseda hnutí hájil. „Hájení národní svrchovanosti, aby o této zemi rozhodovali lidé, kteří zde žijí. Obrana tradičních konzervativních hodnot, protože z nových ideologií často přichází jen teror, chudoba a vlády nových vyvolených,“ uvedl. Politický program ale podle něj musí hájit někdo s politickým talentem a obrovskou energií.

Dodal, že právě energie mu schází po rozpadu jeho rodiny před čtyřmi lety. Z pozice naštvanosti, smutku či rozzlobenosti se podle něj politika dělat nedá, člověk musí vyvolávat naději a mít zcela pozitivní myšlení.

„Když chcete někoho porazit či ho oslabit – musíte sám posílit a strhávat lidi pod svůj pozitivní program. Že je někdo druhý takový nebo makový – to je program pro komentátory, ne pro lidi, co jsou na hřišti,“ napsal.

Exprezident s rozhodnutím nesouhlasí

Vizi cesty Trikolóry a dalších stran na krajní pravici nastínil v minulých dnech jeho otec, exprezident Václav Klaus. Ten vyzval ke sjednocení ideově spřízněných subjektů. Zmínil například SPD a Trikolóru. S rozhodnutím syna odejít z politiky nesouhlasí.

„Prezident Klaus by odchod svého syna z politického života považoval za velkou ztrátu pro českou politiku,“ sdělil Petr Macinka z Institutu Václava Klause. „Pokusí se jej ještě přesvědčit, aby vše ještě uvážil. Mnoho lidí mu důvěřuje, včetně jeho otce.“

Trikolóru založil Klaus mladší v roce 2019 poté, co byl vyloučen z ODS i jejího poslaneckého klubu. „Povolební útěk ODS do levého proevropského středu jsem považoval za chybu, respektive jiný politický směr a snažil se něco udělat,“ napsal k tehdejšímu kroku v úterním prohlášení. Vyloučen byl poté, co přirovnal schvalování zákonů ve sněmovně kvůli předpisům Evropské unie k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů.

Hned v úterý Klause v čele strany vystřídala místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková. „Jsme rozhodnutím předsedy Trikolóry překvapeni, přesto ho umíme lidsky pochopit,“ uvedlo předsednictvo ve svém usnesení. Dodalo, že hnutí i nadále bude pokračovat v přípravě na volby, a to i se Soukromníky a Svobodnými. „Své závazky vůči partnerům, se kterými jsme se spojili, naplníme.“

Celorepublikový sněm Trikolóry se podle Majerové uskuteční až po volbách. Zda po nich bude kandidovat na post předsedkyně, je podle ní předčasná otázka.