Mezi ptáky se šíří krmítková nemoc. Udržujte v nich čistotu, nabádají ornitologové

Události v regionech: Ptákům opět hrozí nemoc z krmítek (zdroj: ČT24)

V Česku se šíří trichomonóza, nebezpečná nákaza, která ohrožuje především pěvce. Ti hynou zesláblí a vyhladovělí. Na vině jsou paraziti ve špinavých krmítkách, prevencí je jejich pravidelné čištění. Ornitologové nemají o šíření nemoci mezi ptáky přesné informace, žádají tak o pomoc i veřejnost.

Pohled na krmítko plné ptáků dělá radost většině lidí. Odborníkům ale ne vždy. Právě tímto způsobem totiž dochází k přenosu chorob včetně nebezpečné trichomonózy. Ohrožuje hlavně pěvce z čeledi pěnkavovitých.

„Nemoc způsobuje bičenka drůbeží. Ptákům se zduří trávicí trakt a poté hynou zesláblí a hladoví,“ popsala veterinářka Jana Kouřilová z VetManie.

„Tenhle prvok nemá žádná klidová stádia, žádné spóry, žádná vajíčka. Přenos mezi jednotlivými ptáky je vždy přímý,“ přiblížil Josef Chytil z Moravského ornitologického spolku. Předejít šíření nemoci se dá podle ornitologů jednoduše – pravidelným čistěním.

Nejvhodnější jsou malá krmítka z plastu, upozorňují odborníci

„Když máte krmítko dřevěné, tak se čistí hůř, tam to nemůžete nikdy úplně vysterilizovat, vydezinfikovat. Z toho pohledu jsou lepší malá plastová krmítka nebo násypná,“ uvedl Evžen Tošenovský z České společnosti ornitologické. Upozornil, že dřevěná krmítka je proto třeba čistit vymetením starého krmení. Potom je potřeba použít i dezinfekci.

„Pokud se vám už objeví nějaká nákaza, ať už ta trichomonóza, nebo jiná, sutonella a podobně, tak je pravidlo, že krmítko by nemělo být používané aspoň dva týdny. Jde i o to, že se rozptýlí jedinci z hejn a koncentrace ptáčků tam není tak velká,“ objasnil Tošenovský.

Infekce trichomonózy je rozšířená po celé republice. Přesná data ale ornitologům chybí, žádají proto veřejnost o spolupráci. „Každý, kdo má na svém krmítku ptáčka s projevy choroby, může zadat pozorování přes databázi. Stane se to součástí vědeckých výzkumů, abychom zjistili, jak se nemoci vyskytují, jak se v populacích šíří,“ řekl Tošenovský.

Lidé by podle ornitologů neměli v těchto dnech už ptáky přikrmovat. Potravu si totiž už najdou v přírodě.