Novou síť 5G nabídne v Česku až šest firem. Umožní třeba lékařům konzultace po síti

Novou rychlejší síť 5G nabídne v Česku až šest firem. Umožní třeba lékařům konzultace po síti (zdroj: ČT24)

Až šest firem bude v Česku provozovat novou mobilní síť 5G. Nabídne kvalitnější a rychlejší přenos dat. Chce toho využít i řada institucí a firem v nejrůznějších oborech, například v průmyslu, dopravě, ale i ve zdravotnictví. Několik pilotních projektů už funguje. Třeba vyšetření lékařem na dálku.

Když měla Milena Kovacsová zdravotní potíže, místo cesty na pohotovost využila nejprve internet. „Vyplňovala jsem dotazník, nebo spíš konzultaci ohledně zánětu močových cest, “ vysvětluje.

Popsala všechny příznaky a dotazník odeslala. Do pěti minut začala písemně komunikovat s lékařkou. Konzultace trvala asi půl hodiny. Lékařka doporučila urologický čaj a běžné prášky na horečku. A poradila navštívit zdravotnické zařízení, kdyby se stav nelepšil.

Milena Kovacsová nakonec na pohotovost nemusela. „Máte doktora nablízku a víte, že to není nějaká rada z internetu, ale že je to odborník, který sedí na druhé straně, opravdický lékař,“ dodala.

Využít takovou službu může podle mluvčí zdravotnické skupiny EUC Evy Hokrové každý v České republice. „Zejména ten, který nemá svého praktického lékaře, nebo pokud je lékař nedostupný nebo vzdálený,“ popsala svou zkušenost.

Zánět se dá poznat i přes web kameru

Lékař se může s pacientem spojit i přes web kameru. Běžně se využívají fotografie. „Pacient mi vyfotí danou lokalitu, kde je problém, například když má bolesti v krku. Je možné velmi dobře vyfotit zadní stěnu hltanu a jde pěkně posoudit, zda se jedná o angínu už v antibiotické terapii,“ konstatuje praktická lékařka z Olomouce Lenka Petrová.

Video konzultace jsou ale závislé na kvalitě signálu. Je potřeba mít dobré pokrytí, ideálně právě 5G, zdůraznil ředitel pro telemedicínu EUC Daniel Soukup.

Podle náměstka ministra pro digitalizaci a inovace na ministerstvu průmyslu a obchodu Petra Očka je aktuálně v Česku celkově šest hráčů, kteří mají nějakou část frekvencí umožňující 5G sítě realizovat. „A díky národnímu roamingu i ti tři menší hráči můžou fungovat v celoplošných sítích a být reálnou cenovou konkurencí těm velkým,“ uvedl.

Kromě lékařů už 5G síť využívají i hasiči a policisté. Drony a další moderní technika jim pomáhá při hromadných nehodách, požárech nebo při hledání lidí.