Senát odmítne povinné kvóty na české potraviny

Události: Kvóty na české potraviny ztrácejí podporu (zdroj: ČT24)

Kvóty na prodej českých potravin ve velkých obchodech platit nebudou. Už ve čtvrtek je podle dohody zamítne Senát a vrátí zákon o potravinách zpátky do sněmovny. Senátoři se obávají třeba vyšších cen nebo nedostupnosti některých potravin. Česká televize zjistila, že ve sněmovně při opakovaném hlasování nebude pro kvóty hlasovat potřebných 101 poslanců. Znovu je nepodpoří ani jedna z vládních stran.

Obchod v pražských Stodůlkách prodává zhruba polovinu potravin z Česka. Už od příštího ledna to mělo být 55 procent, do roku 2028 pak dokonce 73 procent. Povinné kvóty měly platit pro všechny obchody, které mají víc než 400 metrů čtverečních.

„Zavedení takto vysoké kvóty může znamenat pro celý trh, pro celý sortiment, velké kapacitní problémy, pak samozřejmě zde může být tlak na snižování kvality jednotlivých produktů,“ řekl mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

Poslanci chtěli, aby z České republiky pocházela víc než polovina brambor, rajčat, cibule, masa, uzenin a dalších víc než 120 druhů potravin. Senátoři ale na čtvrtečním jednání tento návrh odmítnou.

Zdražení potravin

V horní parlamentní komoře odmítají povinné kvóty na potraviny hned tři nejsilnější senátorské kluby, které mají jasnou ústavní většinu. Obávají se například toho, že by kvóty zdražily potraviny v obchodech.

„České zemědělství není schopno produkovat potraviny ve stanovených výších, znamenalo by to zvýšení cen, omezení nabídky pro spotřebitele,“ vysvětlil předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

Podle místopředsedy Senátu Jana Horníka (STAN) by kvóty odporovaly evropskému nařízení. Šéfka senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Šárka Jelínková se domnívá, že by to velmi omezilo sortiment i nabídku zboží. „ Nechceme se vracet o nějaká desetiletí zpátky,“ řekla.

Sněmovna tak bude muset o povinných kvótách jednat znovu. Poprvé schválili poslanci ve sněmovně kvóty na potraviny letos 20. ledna. Pro tehdy hlasovali zákonodárci SPD, komunistů, ČSSD a také hnutí ANO.

ANO ani ČSSD kvóty nepodpoří

A právě hnutí ANO a ČSSD teď změnily názor a podpoří senátní verzi zákona, tedy bez povinných kvót, ale s pasážemi zakazujícími dvojí kvalitu potravin, tedy prodej výrobků, které mají v rámci EU stejný obal, ale jiné složení.

„V době pandemie je pravidelně někdo v karanténě a těch 101 hlasů asi nejsme schopni zajistit. A v takovém případě, protože se první hlasuje o senátní verzi, budeme hlasovat pro tu senátní,“ upřesnil předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO).

„Dohodli jsme se, že pokud Senát učiní, co je očekáváno, podpoříme senátní verzi,“ doplnil vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Šéf poslanců opozičního hnutí SPD Radim Fiala si myslí, že je to velká škoda. „Producenti hlavně ze Západu nás budou vytlačovat z vlastního trhu a doplatí na to jak český spotřebitel, tak český zemědělec, tak česká krajina,“ uzavřel.

Poslanci by měli novelu zákona o potravinách znovu projednat v dubnu.