Kvóty pro české potraviny jsou podle Bendla hloupost bez šance, Faltýnek mluví o otevření debaty

Události, komentáře: Bendl a Faltýnek o kvótách pro české potraviny (zdroj: ČT24)

Sněmovna přijala návrh SPD, který by zavazoval velké obchody od příštího roku povinně prodávat minimálně 55 procent vybraných potravin z české výroby. Kvóta se má zvyšovat až na 73 procent. Obchodníci varují před omezením výběru a zdražením, Evropská komise před porušením pravidel volné soutěže. Petr Bendl (ODS) v Událostech, komentářích označil návrh za hloupý a nerealizovatelný, Jaroslav Faltýnek (ANO) ho hájil jako otevření debaty o přiblížení výrobců ke konzumentům.

Smyslem návrhu je podle Faltýnka podpořit české zemědělce. Je podle něj také v souladu s novou strategií EU, která by se dala nazvat „z pole na vidličku“ a jejímž cílem je zkrátit cestu potravin. Položil řečnickou otázku: „Má logiku vozit mrkev, brambory, petržel, jablka, která naši zemědělci umí vypěstovat, ze Španělska?“

Podle Bendla je návrh hloupě napsaný a nemá šanci uspět. „Říká, že obchodník není povinen nabídnout, ale prodat 55 procent českých potravin,“ kritizuje s tím, že obchodníci mohou ovlivnit nabídku, ale nikoliv složení skutečně prodaného zboží, protože to záleží na zákaznících.

Celoevropská debata

Je také přesvědčen, že ho vrátí Evropská komise, protože „porušuje všechny dohody, ke kterým jsme se zavázali“. Faltýnek připouští, že Komise může návrh zaříznout, vnímá ho však jako možnost vyvolat celoevropskou debatu o převážení potravin přes kontinent.

Bendl se pozastavil také nad tím, že v některých vyjmenovaných potravinách čeští výrobci dlouhodobě nedokáží stanovenou kvótu dodávat. Například spotřebu vepřového podle něj pokrývají jen ze 44 procent, přestože na to dostávají asi miliardu korun ročně na dotacích.

To by podle něj vedlo k tomu, že by prodejci snížili celkový objem prodávaného vepřového, aby splnili kvótu, což by zvýšilo cenu. „Kdybych byl velký producent, tak tleskám,“ rýpnul si s tím, že malým farmářům by to nijak nepomohlo. Faltýnek to odmítl, kapacity českých potravinářů by nepodceňoval.