Co ráno nasněžilo, přes den roztává. Večer proto hrozí náledí

V noci bylo v Česku vesměs kolem nuly a v části republiky nasněžilo. Silničáři se vrátili se sypači na silnice, nabádají k opatrnosti. V pátek i sobotu přes den budou nejvyšší teploty mírně nad nulou, v neděli se mírně oteplí, naopak noci budou mrazivé. Kvůli střídání teplot pod nulou a nad ní hrozí večer a přes noc, že se v jižní části Čech a téměř na celé Moravě a ve Slezsku vytvoří náledí.

Noc na pátek byla deštivá, ale postupně déšť přecházel na většině území ve sněžení. Nejchladněji bylo na horách na severu republiky, v Krkonoších a Hrubém Jeseníku se nejnižší teploty pohybovaly po minus šesti stupni Celsia, ale mrzlo nebo jen těsně nad nulou bylo i na mnoha dalších místech, i níže položených. Výrazně nad nulou zůstaly celou noc teploty pouze na jižní Moravě. Ráno se proto řidiči a s nimi silničáři v mnoha regionech potýkali s kluzkými silnicemi.

Na slabou vrstvu sněhu, která pokryla i silnice první třídy, upozornili ráno řidiče silničáři v hornatých oblastech Libereckého kraje – na Jablonecku a Semilsku. Podobné to bylo v Pardubickém kraji, řidiči by měli být opatrní zvláště v okolí Hlinska, Lanškrouna, Poličky i v oblasti Skutče a v Železných horách.

Kluzké silnice jsou i v sousedním Kraji Vysočina. „Ráno začalo z deště sněžit, takže vyrazily hlavně solné posypové mechanismy, protože inert ještě neměl smysl. Teplota povrchu se tak nějak držela, takže to zatím taje. Uvidíme, co to udělá později, ještě má sněžit a teplota už klesá,“ upozornil dispečer krajské správy a údržby silnic Aleš Hubený.

V Jihočeském kraji vyjelo do terénu přes osmdesát sypačů a několik traktorů. „Jezdili jsme v celém kraji. Teď jsou silnice mokré, ale začíná opět sněžit. Prognóza je, že budeme jezdit celou noc,“ řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Hausel. V kraji se od rána stalo kolem třiceti nehod.

I v Beskydech jsou zasněžené silnice, kdo míří do hor, neměl by podle silničářů vyrazit bez zimní výbavy.

Stala se i smrtelná nehoda – srážku s nákladním vozem nepřežil řidič osobního auta na silnici I/4 u Vimperka. „Řidič Audi, ročník 1979, jel velmi rychle, vjel do protisměru, pod nákladní auto. Zemřel. Na místě jsou tři centimetry mokrého sněhu,“ řekl policejní mluvčí Milan Bajcura.

Hory čeká zimní víkend, policie bude hlídat příjezdové silnice

Hory čeká zimní víkend. Noci na sobotu i neděli budou mrazivé v celé republice, meteorologové očekávají, že teploty spadnou tři až osm stupňů pod nulu, ojediněle až k minus deseti stupňům. V pátek i sobotu přes den vystoupají na jeden až pět stupňů nad bod mrazu, ale na horách bude mrznout a na hřebenech bude kolem minus šesti. Pátek doprovodí i sněhové přeháňky, postupně se ale počasí zlepší, bude oblačno až polojasno. V sobotu i v neděli očekávají meteorologové převážně jasné až polojasné počasí. Střídání teplot mimo hory může způsobit, že sníh přes den bude tát a v nočním mrazu se vytvoří náledí. 

I když podmínky na horách mohou být o víkendu lákavé, platí zákaz cestování přes okresní hranice a na výlety lidé nesmí mimo území obce, kde žijí. Například na vrchol Sněžky tedy mohou pouze obyvatelé Pece pod Sněžkou, do jejíhož katastru nejvyšší bod hory patří. Policie již avizovala, že v Královéhradeckém kraji zesílí o víkendu kontroly, aby zajistila, že do Krkonoš nebo Orlických hor nejede někdo, kdo podle vládního nařízení nesmí. 

Výstraha na náledí

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na náledí. Bude platit od pátečních osmnácti do sobotních deseti hodin, týká se celé Moravy a Slezska s výjimkou moravské části Pardubického kraje a navíc bude náledí hrozit i v českých částech Kraje Vysočina, Jihočeském kraji a v jižní části Plzeňského kraje.

Na náledí hrozí úrazy kvůli uklouznutí a na neošetřených komunikacích také dopravní nehody.