Opravy Šlechtovy restaurace v pražské Stromovce se protahují. Otevře až v létě 2022

Otevření Šlechtovy restaurace v pražské Stromovce se opět posouvá. Podle radní pro kulturu a památkovou péči Hany Třeštíkové (Praha sobě) jsou důvodem dalšího zdržení nutné restaurátorské práce. Termín dokončení rekonstrukce se oddaloval několikrát. Naposledy pražský magistrát sliboval, že takzvanou Šlechtovku otevře na jaře tohoto roku. Nakonec to bude až v létě 2022. Praha za celkovou rekonstrukci budovy zaplatí o 50 milionů víc než původně plánovala – celkem bude stát 290 milionů korun.

S rekonstrukcí Šlechtovy restaurace magistrát začal v červnu 2017. Opravy měly původně trvat necelé dva roky. Kvůli nedostatku peněz v rozpočtu se dokončení rekonstrukce posunulo na jaro tohoto roku. Ani tento plán ale magistrátu nevyšel.

„U kulturních památek se v průběhu rekonstrukce řada věcí objeví, až když takzvaně sáhnete dovnitř. Také u Šlechtovky došlo k navýšení objemu nutných restaurátorských prací. I přes všechny komplikace a zpoždění se už ale moc těším, až bude Šlechtova restaurace v plné kráse zase sloužit lidem,“ vysvětluje radní Prahy pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě).

„Zbývá nám udělat přístavbu pro gastro provoz, vybudovat opěrné zdi a další věci,“ popisuje Třeštíková. „Dokončení této finální etapy a souvisejících akcí předpokládáme v létě roku 2022,“ dodává.

Podle Národního památkové ústavu (NPÚ) zbývá magistrátu práce i v okolí budovy. „Úpravou projde celé okolí Šlechtovky. Cesty, zeleň, svah nad budovou. Ještě je tam hodně práce,“ řiká mluvčí ústavu Andrea Holasová.

O padesát milionů dražší

Magistrát původně rekonstrukci vyčíslil na 240 milionů korun. Částku však loni navýšilo vedení města na 290 milionů. Magistrát to v listopadu vysvětlil tak, že investoval další peníze do restaurátorských prací a navýšení kapacity restaurace.

Zastupitelé Prahy společně s městskou firmou Obecní dům, která má po rekonstrukci objekt spravovat, plánují budovu v budoucnu využít nejenom k reprezentativním účelům. „Čeká nás úzká spolupráce s Městskou částí Prahy 7, která bude mít možnost využívat sál pro vítání občánků. Například pro konání svateb bude Šlechtovka otevřena všem Pražanům, stejně jako je tomu v případě Staroměstské radnice,“ dodává radní. 

O rekonstrukci budovy se mluvilo už od 90. let. Jako první projevila zájem o renovaci Šlechtovy restaurace radnice Prahy 7, která ale nenašla investora.

Další návrh na obnovení „Šlechtovky“ přišel ze strany magistrátu během působení tehdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Projekt ale další zastupitelstvo odmítlo, opravy za 250 milionů totiž označilo jako předražené.

obrázek
Zdroj: ČT24

Barokní letohrádek

Šlechtova restaurace byla původně barokním letohrádkem. Postavena byla již koncem 17. století. Počátkem 19. století si kavárník Václav Steinitz pronajal spodní patro budovy, kde začal s provozem restaurace.

Po Steinitzovi si objekt pronajal restauratér Václav Šlechta, po kterém je i pojmenován. Šlechta provozoval restauraci až do druhé světové války.

Krátce po ní došlo na znárodnění budovy, ta pak postupně chátrala. Vzhledem k jejímu špatnému stavu musela restaurace svůj provoz v 60. letech ukončit. V 70. a 80. letech si „Šlechtovka“ prošla požáry a v roce 2002 zase povodní, která zatopila restauraci až do výšky čtyř metrů.