O zákonu o dostavbě Dukovan poslanci ještě nerozhodli. Lepší než jej schválit na sílu, myslí si Drábová

Dolní komora se v pátek zabývala zákonem o stavbě nového bloku dukovanské elektrárny. Zatím bez výsledku, sněmovna totiž jednání o něm opět přerušila. Opozice chce uzákonit bezpečnostní záruky, koalice to odmítá. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové, která je zároveň místostarostkou Pyšel za STAN, je to lepší než protlačit zákon na sílu. Poslanci také projednávali nová pravidla kurzarbeitu, věc vrátili do druhého čtení.

Nízkouhlíkový zákon, který se týká stavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany a výkupu elektřiny, má podle návrhu vlády zavést způsob stanovení výkupní ceny z nového bloku dukovanské elektrárny. To souvisí se zajištěním financování celého projektu společnosti ČEZ.

Opozice během jednání uváděla, že v zadávací dokumentaci na nový blok je mnoho chyb, které se týkají bezpečnosti státu. Už dříve prosazovala, aby stát nesměl využít nabídky firem ze zemí, které nepřistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách, tedy například z Ruska a Číny.

Přerušení schůze si vynutila opozice poté, co sněmovna hlasy ANO, ČSSD, KSČM a SPD schválila omezení řečnické doby maximálně na deset minut. Prosadil to poslanec ANO Roman Kubíček v reakci na dvouhodinové vystoupení poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové, které předseda komunistů Vojtěch Filip nazval obstrukcí a navrhoval obdobné omezení řečnické doby.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle jaderné fyzičky Drábové je odklad schválení nízkouhlíkového zákona lepší možnost než přijmout něco bez šiřší politické podpory. Pokud se má stavba uskutečnit, tak „bude potřebovat po následujících patnáct let politickou stabilitu,“ řekla Drábová. „Když vidíme, že ani nad tím zákonem se nemohou politické strany v parlamentu shodnout, tak je lepší možná pracovat na té podobě. Aby to nepřežilo jenom jedno volební období,“ dodala.

Schvalování zákona měla sněmovna na programu už minulou středu, po tříhodinové rozpravě jednání přerušila. Koalice se poté rozhodla zákon doprojednat na mimořádné schůzi.

Kurzarbeit

Kurzarbeit představuje zkrácenou práci, kdy podnik platí lidem za odpracované hodiny a stát jim poskytuje část výdělku za neodpracovaný čas. Vláda původně plánovala zavedení nových pravidel už od loňského listopadu, nebyla na nich ale shoda. 

O nových pravidlech kurzarbeitu zatím jasno není ani po pátečním jednání. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) zdůraznila, že je nutné najít shodu všech aktérů. To se nestalo a věc sněmovna vrátila z finálního kola k dalšímu projednávání do druhého čtení.